Το 1960 τρεις θαρραλέες μαύρες γυναίκες άλλαξαν για πάντα την ιστορία της ΝΑSA

Τρεις μαθηματικοί και αεροναυπηγοί διεκδίκησαν και κέρδισαν μία θέση στον διαστημικό οργανισμό και τελικά έστειλαν τον Άρμστρονγκ στο φεγγάρι.

Το 1961 και αφού ο Γιούρι Γκαγκάριν έχει ήδη πραγματοποιήσει μία πλήρη τροχιά γύρω από το φεγγάρι, οι πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στη NASA προκειμένου να στείλουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα αμερικανικά διαστημόπλοια στη σελήνη είναι πιο έντονη από ποτέ. Σε αυτό το κλίμα τρεις γυναίκες, η Κatherine Johnson, η Christine Darden και η Dorothy Vaughan βρίσκουν τον χώρο και την θέληση να διεκδικήσουν και να κερδίσουν τελικά μία θέση στον μεγάλο, διαστημικό οργανισμό, συγκλονίζοντας με τις θεωρίες, το έργο και τα αποτελέσματα των ερευνών τους, γενόμενες τελικά εκείνες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο ταξίδι του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι, τον Ιούλιο του 1969.

Λίγα πράγματα ήταν ευρέως γνωστά, όλα αυτά τα χρόνια, για αυτές τις σπουδαίες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, οι οποίες είδαν τα ονόματα τους να γίνονται ξαφνικά θέμα συζήτησης σε ολόκλητο τον κόσμο το 2016 χάρη στο βιβλίο «Hidden Figures» της Margot Lee Shetterly, ο πατέρας της οποίας είχε πράγματι εργαστεί με πολλούς από τους χαρακτήρες που αναφέρονται στο μυθιστόρημα. Η Shetterly αφηγήθηκε με σθένος και θάρρος την ιστορία των Johnson, Darden και Vaughan που ήταν και οι τρεις μαθηματικοί που δούλευαν ως αεροναυπηγοί στο ερευνητικό κέντρο Langley στο Χάμπτον της Βιρτζίνια. Αντιμέτωπες με πολύ σοβαρές περιπτώσεις κοινωνικών και κυρίως φυλετικών διακρίσεων αναγκάστηκαν να δώσουν τη δική τους μάχη για την επαγγελματική τους εξέλιξη, κάνοντας εν τέλει αίτηση για εισαγωγή στη NASA παρά τις προειδοποιήσεις των αντρών προϊσταμένων τους ότι δεν θα γίνουν ποτέ δεκτές.

Το βιβλίο της Shetterly έγινε ταινία με ένα υπέροχο καστ μαύρων πρωταγωνιστριών, με την συγκλονιστική Οκτάβια Σπένσερ (γνωστή για τον σπαρταριστό ρόλο της στην ταινία «The Help») να ξεχωρίζει για την υπέροχη ερμηνεία της.

Σήμερα η είδηση πως η αμερικανική κυβέρνηση – κάτω από τις σοβαρές πιέσεις του Δημοκρατικού Κόμμματος – πήρε την απόφαση να τους απονείμει το χρυσό μετάλλιο του αμερικανικού Κονγκρέσου για την συνολική προσφορά τους στις επιστήμες αλλά και στο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής γενικότερα, κάνει τον γύρο του κόσμου ως μία τεράστια δικαίωση για τρεις κορυφαίες ερευνήτριες που είδαν ακόμα και στη δύση της ζωής τους την τεράστια προσφορά τους να αναγνωρίζεται μακριά από κάθε ίχνος προκατάληψης και ρατσιστικών αντιλήψεων, οι οποίες με τόσο δυσάρεστο και θλιβερό τρόπο εξακολουθούν να μαστίζουν το πιο πολυπολιτισμικό κράτος στον πλανήτη, τις Η.Π.Α.

Συγκεκριμένα η γερουσιαστής της Καλιφόρνια  Kamala Devi Harris,  η οποία είναι μία από τις πιο ισχυρές υποψήφιες για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε πως «το έργο αυτών των γυναικών, αλλά και όλων των γυναικών που προσέφεραν τα μέγιστα με τις έρευνες τους στη NASA, είναι εκείνες που μας βοήθησαν να βγούμε νικητές στον στίβο της κατάκτησης του διαστήματος. Τους οφείλουμε πάρα πολλά».

To τρέιλερ της ταινίας «Hidden Figures».

 

Με πληροφορίες από τον Independent

womantoc.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *