Τι είπε η Σοφία Ζαχαράκη στον ΠΑΣΑΔ

ΠΑΣΑΔ 13/08/2019 : Συνάντηση ΠΑΣΑΔ κι εκπροσώπου της ΠΕΑΝ, με την Υφυπουργό Υ.ΠΑΙ.Θ. Κα Ζαχαράκη Σοφία

Στην προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ του ΠΑΣΑΔ με την Υφυπουργό, που έγινε το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου, συμμετείχε και διαχειρίστηκε τα της Προσχολικής Αγωγής, κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου, η Λιάνα Μπαλανίκα, με την οποία έχουμε στενή συνεργασία πριν ακόμη δημιουργηθεί η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΕΑΝ) την οποία παρακολουθούμε και υποστηρίζουμε από το ξεκίνημά της.

Η συζήτηση με την Υφυπουργό έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση ν’ ακούσει αλλά σαφώς όχι να πει πολλά πράγματα, επικαλούμενη τις μόλις 30 ημέρες που έχει στο Υπουργείο και τις προσπάθειες που γίνονται να τρέξουν πολλά ζητήματα που άφησε ανοιχτά η προηγούμενη ηγεσία.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα λοιπόν, σας παραθέτουμε κι εμείς, συνοπτικά, τις απαντήσεις πάνω σε όσα συζητήθηκαν.

Προσχολική Αγωγή

Στο ερώτημα του τι θα γίνει με την καθολική εφαρμογή της που είναι πάγιο αίτημα του κλάδου κι επιθυμία όλων μας, πήραμε την απάντηση πως μετά την παρέμβασή της και τις ενέργειες που έγιναν, οι 40-50 δήμοι που αδυνατούσαν να εφαρμόσουν φέτος το νόμο, έγιναν 13 και θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου την επόμενη χρόνια να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του μέτρου όπως είναι και ο προσωπικός της στόχος.

Για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ’08 και το θέμα που δημιουργείται με τη μερική αποδοχή κι απόδοση νομιμότητας σε συναδέλφους κι όχι στο σύνολό των πληρούντων τα προαπαιτούμενα της σκέψης των αποφάσεων των δικαστηρίων, χρησιμοποιήθηκε από μέρους της το “εύλογο χρονικό διάστημα” το οποίο δεν μπορεί κατά την άποψή της να ξεπερνά τα 10 χρόνια και ζητήθηκε ανοχή για να ενημερωθεί περισσότερο για το θέμα.

Πίνακες πρόσληψης αναπληρωτών Γενικής και Ειδικής

Η πραγματικότητα (μη προκήρυξη Γενικής) οι προθεσμίες και ο 4589 επιβάλλουν την πρόσληψη αναπληρωτών στη Γενική με τους παλιούς ενώ στην Ειδική απ’ τους παλιούς θα γίνονται οι προσλήψεις μέχρι και την έκδοση των οριστικών πινάκων.
Στην επίσκεψή μας στη Διεύθυνση Προσωπικού αργότερα, ενημερωθήκαμε πως μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων στην Ειδική και βάσει του νόμου, οι αναπληρωτές ειδικής θα προσλαμβάνονται απ’ αυτούς.

Εδώ, και στη συζήτηση με την Υφυπουργό για το τι θα γίνει με τον αποκλεισμό των νεων πτυχιούχων, με την κατάθεση προϋπηρεσίας, αλλά και για το τριετές κλείσιμο των πινάκων, πήραμε την την θέση πως ελέγχονται όλα νομικά για να παρθούν οι αποφάσεις και μελετάται, αν αυτό νομικώς γινει κατορθωτό, να ρυθμιστεί νομοθετικά πρώτα ο τριετής αποκλεισμός σε διετή.

Έκδοση πινάκων Ειδικής, κατανομή θέσεων, αριθμός μόνιμων διορισμών

Η Υφυπουργός στο αίτημα να δημοσιοποιηθεί η κατανομή θέσεων στην Ειδική πριν την έκδοση των προσωρινών, ενημέρωσε πως οι προσωρινοί πίνακες θα βγουν σύντομα και πριν απ’ αυτούς η κατανομή, την οποία δε μας αποκάλυψε αλλά μας τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση με τα νούμερα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Στο θέμα του αριθμού των διορισμών απάντησε πως αφού δεσμεύτηκαν για 4500, θα είναι 4500. Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών, δηλώσεις περιοχών

Δέσμευση της Υφυπουργού στις πιέσεις μας είναι πως μέχρι 9/9 το αργότερο, οι αναπληρωτές θα είναι στα σχολεία σε μία φάση στην οποία θα προσπαθήσουν να τα περιλάβουν “όλα” (ΤΥ, Παράλληλη). Οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών θα γίνουν περίπου την περίοδο που έγιναν πέρισυ.

Μετακίνηση και στέγαση αναπληρωτών

Έντονη πίεση ασκήθηκε για την συνέχιση της εκπτωτικής πολιτικής στην μετακίνηση των συναδελφών σε νησιωτικούς προορισμούς και ζητήθηκε η παρέμβαση της για το πρόβλημα στέγασης το οποίο διογκώνει η χρόνια αδιοριστία με τραγικά αποτελέσματα για τους αναπληρωτές που προσλαμβάνονται σε προβληματικές περιοχές.
Ζητήθηκε περαιτέρω ενημέρωση και για τα δυο θέματα για να προσπαθήσει να κάνει τις ενέργειες που χρειάζονται και γι αυτό θα είμαστε σε επικοινωνία.

Αναπληρωτές και διοικητικά

Σε ένα πεδίο κατανοητά άγνωστο (λόγω χρόνου ενασχόλησης) στην Κα Ζαχαράκη, σημειώθηκαν από μέρους της, η πλήρης υποστήριξη μας στο αίτημα των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου που ζητούν ν’ αποδίδονται τα μισθολογικά κλιμάκια μέσω ΟΠΣΥΔ και τα αιτήματά μας για τον τερματισμό της ταλαιπωρίας που υφιστάμεθα κάθε Σεπτέμβρη με την κατάθεση δικαιολογητικών καθώς και η απαίτηση για ανάληψη υπηρεσίας ηλεκτρονικά.

Γενική Διορισμοί, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κοινή υπήρξε η αποδοχή στη συζήτηση της αναγκαιότητας των διορισμών στην Γενική, αφού κι ίδια εκ πείρας γνωρίζει πως καλοί οι διορισμοί στην Ειδική αλλά τα σχολεία ανοίγουν με αναπληρωτές της Γενικής. Στοιχεία για το πόσες οργανικές θέσεις υπάρχουν δεν είναι δύσκολο να βρεθούν και συμφωνήθηκε πως εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι οι διορισμοί που κατά την άποψή της θα γίνουν.

Εδώ, για μια ακόμη φορά, συζητώντας για το πώς αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν, ΚΑΘΑΡΑ σταθήκαμε τόσο απέναντι στον 4589 όσο και στον γραπτό διαγωνισμό (δηλώνοντας πως μια τέτοια λύση θα βρει ολόκληρο τον κόσμο της εκπαίδευσης “στα κάγκελα”). Επισημάναμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την κοινοτική οδηγία για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και ζητήσαμε τη συμμόρφωση του Υ.ΠΑΙ.Θ. μ’ αυτές. Στην απάντηση της Κας Ζαχαράκη πως θα πρέπει να δούμε και τι λέει η εγχώρια δικαιοσύνη ανταπαντήσαμε με την προτροπή της επιτρόπου κας Thyssen, στα Ελληνικά δικαστήρια, να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή οδηγία για τους συμβασιούχους της υγείας μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η συζήτηση επεκτάθηκε και θα συνεχιστεί όταν υπάρξει πλήρης ενημέρωση χωρίς να έχουμε κάτι ουσιαστικό να μεταφέρουμε πέρα από το ότι δηλώθηκε άγνοια πως το Υπουργείο ελέγχεται από την Κομισιόν για το παραπάνω θέμα.

Συνάδελφοι πιστοί στην λογική της ενότητας και την προοπτική που αυτή δίνει σας καλούμε να ενισχύσετε την προσπάθειά μας, προσπάθεια για τον διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα.
Έχουμε λοιπόν τη θέληση, έχουμε τα όπλα κι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η συμπαράσταση κι η συμπαράταξή σας.

Τα προβλήματα είναι κοινά ΣΕ ΟΛΟΥΣ και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως λύσεις θα υπάρξουν ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Με επιλογή τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα τις επόμενες μέρες θα ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις που μας αφορούν.

ΠΑΣΑΔ

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *