Πόσο καλός «ψηφιακός» γονέας είσαι;

Η ενημέρωση σου είναι το «κλειδί» για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet

Ανήκεις στη γενιά που η πρώτη της επαφή με τον ψηφιακό κόσμο και τα social media ήταν κάπου λίγο μετά το λύκειο; Ήσουν από τους πρώτους που απέκτησαν λογαριασμό στο My Space και το Hi5; Και μήπως όταν ήθελες να κάνεις chat χρησιμοποιούσες το MSN Messenger τσεκάροντας ποιος από τους φίλους σου είναι διαθέσιμος;

Τότε σίγουρα έχεις βιώσει όσο κανείς τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έχουν γίνει στον ψηφιακό κόσμο. Όταν εσύ άρχισες να σερφάρεις – φυσικά μόνο από το desktop μπορούσες-, έβλεπες τα παιδιά γύρω σου να παίζουν ακόμα στις γειτονιές και τα μωρά να ησυχάζουν με ένα απλό νανούρισμα. Σήμερα όμως ξέρεις πως πρώτα μαθαίνουν να μπαίνουν στο You-Tube και να βλέπουν την «Πέππα το γουρουνάκι» και μετά να μιλούν!

Όπως καταλαβαίνεις σε έναν τέτοιο ψηφιακό κόσμο, η θέση του γονιού είναι πιο σύνθετη και ο ρόλος του γίνεται πιο απαιτητικός! Από απλός γονέας μετατρέπεται σε «ψηφιακό γονέα» που καλείται να μεγαλώσει και να προστατεύσει τα παιδιά του, όσο εκείνα εξερευνούν τις απεριόριστες δυνατότητες του Internet και των Social Media.

Όπως είναι όμως φυσικό, πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Οι εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή είναι πολύ γρήγορες κι αυτό προκαλεί άγχος στους γονείς που νιώθουν ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς τα παιδιά τους από τους ιντερνετικούς κινδύνους. Οι γονείς θέλουν να θωρακιστούν με την σωστή ενημέρωση και έτσι ανατρέχουν σε συμβουλές στο Internet, στη τηλεόραση ή ακόμα ρωτούν φίλους τους.

Την ανησυχία αυτή των γονιών έρχονται να ενισχύσουν τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε 14.000 μαθητές, ηλικίας 10-17 ετών σχετικά με τις διαδικτυακές συνήθειες.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, πολλά παιδιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο Internet στην ηλικία των 7-8 ετών, ενώ 1 στα 5 στην ηλικία των 4-6 ετών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο πρόσβασης στο Internet κινητό τηλέφωνο και 9 στα 10 παιδιά έχουν τη δική τους συσκευή. Τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών δεν θέτει όρια και κανόνες στη χρήση του Internet. Επίσης τα περισσότερα παιδιά έμαθαν να χρησιμοποιούν μόνα τους το Internet και θεωρούν ότι γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το Internet κυρίως για να μιλούν με τους φίλους τους (36%), να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%), να παίζουν παιχνίδια (24%). Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τα Social Media σε μη επιτρεπτή ηλικία, ανοίγοντας λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, εν αγνοία των γονιών τους.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο, οι γονείς να μπορούν να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να τα καθοδηγούν σωστά, όντας οι ίδιοι καλά ενημερωμένοι για τον κόσμο του Internet. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η COSMOTE πιστή στην υπόσχεσή της ότι, κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει στον κόσμο του Internet με ασφάλεια, δημιούργησε το www.e-parenting.gr. «Θωρακίζει» τους γονείς με γνώσεις σχετικά με την ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τον ψηφιακό κόσμο και να χτίσουν μια ειλικρινή και υπεύθυνη σχέση με τα παιδιά τους.

Tο www.e-parenting.gr, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο φιλοξενεί ενδιαφέροντα άρθρα ειδικών, καλύπτοντας μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως «3 βασικοί κανόνες της ψηφιακής οικογένειας», «5 συμβουλές για ασφαλές online gaming», καθώς και tips για την ασφάλεια των παιδιών.

Οι γονείς θα βρουν επίσης συνεντεύξεις με διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες για θέματα που τους απασχολούν, όπως «Serge Tisseron: Οι 9 κανόνες του την κατανάλωση της ψηφιακής τροφής» ή «Ματθαίος Γιωσαφάτ: Η καλύτερη πρόληψη είναι η καλή σχέση με τα παιδιά μας».

Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι ο κόσμος του Internet είναι συναρπαστικός για κάθε παιδί! Για να είναι όμως και ασφαλής, οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους αλλά και να τα συμβουλεύουν σωστά!

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *