Οι ωραιότερες εκκλησίες της Παναγίας στο Αιγαίο

Στολίδια σπάνιας ομορφιάς «λουσμένα» στο αιγαιοπελαγίτικο φως

Το Αιγαίο είναι γεμάτο με μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, επιβλητικά μοναστήρια, αλλά και ταπεινά ξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στη Μεγαλόχαρη. Δεσπόζουν σε περίοπτη θέση πάνω από γραφικούς οικισμούς ή ατενίζουν το βαθύ μπλε της θάλασσας σε σημεία που δένουν αρμονικά με το μοναδικό νησιωτικό τοπίο και από όπου η θέα κόβει την ανάσα.

Με αφορμή τη λαμπρή γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές εκκλησίες, αφιερωμένες στην Παναγία, σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου.

Παναγία Χρυσοπηγή, Σίφνος

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σίφνου μεταξύ του Φάρου και του Πλατύ Γιαλού, το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής αναδύε ται λες μέσα από τα νερά του Αιγαίου για να προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες στους επισκέπτες του. Αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί, αφού η Μεγαλόχαρη είναι ταυτόχρονα η πολιούχος και η προστάτιδά του από το 1964.

Χτισμένη το 1615 δημιουργήθηκε για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που ανέσυραν οι ψαράδες του νησιού από τη θάλασσα. Από το 1760 αποτελεί μετόχι του μοναστηριού της Βρυσιανής, ενώ χρωστάει την ονομασία της στον καλόγερο Παρθένο Χαιρέτη, ο οποίος την ονόμασε έτσι προς ανάμνηση της Χρυσοπηγής Χανιών, η οποία ήταν η μονή όπου ασκήτεψε πριν έρθει στη Σίφνο. Κατάλευκη και με το φως του ήλιου να της προσδίδει περισσότερη λάμψη, έρχεται σε αντίθεση με την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου ολόγυρά της, χαρίζοντας σε όσους την επισκεφτούν αφορμή για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ.

Παναγιά Χοζοβιώτισσα, Αμοργός

Χτισμένη ανάμεσα στα βράχια, η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, είναι ορατή μόνο από το πέλαγος. Από μακριά μοιάζει με λευκή ζωγραφιά πάνω σε βράχους απειλητικούς κι απόκρημνους, με το Αιγαίο να απλώνεται 300 μέτρα πιο κάτω. Στο λιτό, απέριττο και ταυτόχρονα επιβλητικό μοναστήρι ο επισκέπτης φτάνει ανεβαίνοντας περίπου 300 σκαλιά. Δεν μπορείς παρά να σταθείς με δέος μπροστά σε αυτό το παράξενο οικοδόμημα του 1017, που εκτείνεται σε οκτώ ορόφους.

Στενές σκάλες, πέτρινες ή χτιστές, σκαλισμένες πάνω στο βράχο, συνδέουν τους ορόφους της μονής. Λαξευμένα στο βράχο είναι και τα κελιά των μοναχών, τα μαγειρεία, οι αποθήκες, τα πατητήρια και τα πηγάδια. Οι φιλόξενοι μοναχοί κερνούν καφέ και λουκούμι τους επισκέπτες. Μέσα στη μονή υπάρχουν δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας και ένα εξαπτέρυγο που χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού. Οι εικόνες αποτελούν ζωντανές μαρτυρίες της καταγωγής της εικόνας, που προέρχεται από την περιοχή Χοζιβά ή Χόζοβο των Αγίων Τόπων, από όπου πήρε και το όνομά της.

Παναγία Εκατονταπυλιανή, Πάρος

Η Παναγία Εκατονταπυλιανή, ένα από τα πιο φημισμένα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο, εντοπίζεται σε ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της Παροικιάς, σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάρου. Για τον εντυπωσιακό αυτό ναό υπάρχουν δύο ονομασίες. Η πρώτη, Καταπολιανή, αναφέρεται στη γεωγραφία του «κατά την πόλιν», προς το μέρος δηλαδή της αρχαίας πόλης, ενώ η δεύτερη (και σημερινή) Εκατονταπυλιανή, στην παράδοση που λέει ότι στην εκκλησία υπάρχουν 99 φανερές πόρτες, με την 100η να παραμένει κρυφή μέχρις ότου οι Έλληνες πάρουν πίσω την Πόλη.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της είναι σχεδόν πανομοιότυπος με εκείνον της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ναός της Εκατονταπυλιανής δημιουργήθηκε από τον Ιγνάτιο, μαθητή του πρωτομάστορα της Αγίας Σοφίας, Ανθέμιο, και αποτελείται από συγκρότημα οικοδομημάτων π ου αποτελείται από τον κύριο ναό σε σχήμα σταυρού, έξι παρεκκλήσια , τον περίβολο με τα κελιά και το Βαπτιστήριο. Ο ναός της Εκατονταπυλιανής είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Οι ωραιότερες εκκλησίες της Παναγίας στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *