Η κ. Νίκη Κεραμέως στην ημερίδα που διοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης.

Νίκη Κεραμέως : Ανοιχτά σχολεία για να ενημερωθούν οι μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες

Μετά από μια διακοπή πέρσι Υπουργός Παιδείας στέλνει ξανά μήνυμα για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών.

Η σημερινή μέρα έχει προκαλέσει απογοήτευση στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται πως τιμωρούνται καθώς κανένας κλάδος δεν εργάζεται την Ημέρα που γιορτάζει.

Βέβαια οι εκπαιδευτικοί και άλλες ημέρες αργίας όπως η 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου είναι στα σχολεία και εκτελούν το λειτούργημά τους όπως οφείλουν.

Η Νίκη Κεραμέως στο μήνυμα της εξηγεί τους λόγους που θα γίνει φέτος μάθημα εκτός από τον εκκλησιασμό την ημέρα αυτή  : “Φέτος αποφασίσαμε η 30ή Ιανουαρίου να αποκατασταθεί ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Έτσι, η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα και να διοργανώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς τους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου Τους και της εν γένει προσφοράς Τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα ή/και εκκλησιασμό.”

Να θυμήσουμε πως περσι η Υπουργός Παιδείας είχε αντιδράσει έντονα στην απαξίωση της γιορτής από τον ΣΥΡΙΖΑ

To μήνυμα της Υπουργού :

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

«[…] Ακριβώς αυτό είναι το νόημα της συμβουλής μου: [….] δεν πρέπει να τα αφομοιώνουμε όλα χωρίς διάκριση, αλλά μονάχα όσα ωφελούν. Διότι είναι ντροπή, να απωθούμε τις βλαβερές τροφές, ενώ στα μαθήματα, που είναι τροφή της ψυχής, να μη δίνουμε καμιά σημασία […] Όσοι μ’ επιμέλεια μαζεύουν την ωφέλεια από κάθε τι, μοιάζουν με ποτάμια που παίρνουν στο διάβα τους νερό από παραποτάμους κι ολοένα γίνονται μεγαλύτερα.»

Με τα λόγια αυτά, ο Βασίλειος ο Μέγας στον «Προς τους νέους» Λόγο Του, παρακινεί τους μαθητές να μην δέχονται άκριτα τη γνώση που τους παρέχεται, αλλά να σκέφτονται, να προβληματίζονται, να απορρίπτουν, να δέχονται, να ρωτούν, να αμφισβητούν ώστε τελικά να επιλέγουν οι ίδιοι αυτό που θεωρούν ωφέλιμο για να εκπληρώσουν τον υπέρτατο στόχο της παιδείας: την αρετή, δηλαδή να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Με αυτά τα λόγια που έρχονται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της κριτικής σκέψης, των πολλαπλών πηγών πληροφόρησης και της πνευματικής εγρήγορσης στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι νέοι μας διαρκώς, ώστε να χαράζουν τον δικό τους δρόμο, όχι μόνο προς όφελος του εαυτού τους, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας και του έθνους. Οι Τρεις Ιεράρχες είχαν αναπτύξει, επίσης, έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος, τρεις επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθοδοξίας, οι Τρεις Ιεράρχες, αποτελούν τους προστάτες των γραμμάτων. Είναι οι Μέγιστοι Φωστήρες, που συνέδεσαν την Ορθοδοξία με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τον πολιτισμό.

Φέτος αποφασίσαμε η 30ή Ιανουαρίου να αποκατασταθεί ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Έτσι, η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα και να διοργανώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς τους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου Τους και της εν γένει προσφοράς Τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα ή/και εκκλησιασμό.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *