Νέα Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για Εκπαιδευτικούς “Teachers4Europe – T4E”

page1image10962144

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

page1image8427328

Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο Fax

e-mail

: Ανδρέα Παπανδρέου 37
: 151 80 Μαρούσι
: Τόνια Παπατριανταφύλλου : 210 3442464
: 210 3442365 :apapatriantafyllou@minedu. gov.gr

Μαρούσι, 10. 12. 2019 Α.Π.: 195834/ΓΔ7

ΠΡΟΣ:

Περιφερειακές Διευθύνσεις Α ́/θμιας
& Β ́/θμιας Εκπαίδευσης Ελληνικής Επικράτειας

Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε. (μέσω των Π.Δ. Π.Ε. & Δ.Ε.)
Σχολικές Μονάδες (μέσω Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε.)

Γραφεία Συντονιστών Εκπ/σης Εξωτερικού

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Εκπαιδευτικών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επικράτειας και των ελληνόγλωσσων Μονάδων του εξωτερικού για την εθελοντική συμμετοχή τους στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021 / Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής, με τίτλο: “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture”».

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠAI.Θ.), μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Έδρα Jean Monnet στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με Υπουργεία Παιδείας, Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικούς φορείς της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ρουμανίας συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021, με τον τίτλο: “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture” – Call reference EACEA/10/2018 – Reference Number: 604665-EPP-1-2018-1-EL-EPPKA3- IPI-SOC-IN.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση και επέκταση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες της Κοινότητας Εκπαιδευτικών “Teacher4Europe – T4E”, η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2011 από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προωθεί τις βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που πραγματοποιούνται στο σχολικό περιβάλλον. Οι συμμετέχουσες χώρες θα δημιουργήσουν δικά τους Δίκτυα Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe – T4E”, αναβαθμίζοντας την ελληνική Καλή

Πρακτική. Με τη δημιουργία και διάδραση των Δικτύων θα ενισχυθεί η ανάδειξη εκπαιδευτικών πρακτικών με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων των πέντε χωρών, χωρίς να απολεσθεί η εθνική ιδιοσυστασία. Αντίθετα, θα αποτελέσει κύριο μοχλό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οράματος, της σύσφιξης των σχέσεων, της αλληλεξάρτησης, της συναδέλφωσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο επαναπροσδιορισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ευρωπαϊκών αξιών για τη δημοκρατία και της έννοιας της «Αγοράς», ως τόπου άσκησης ελεύθερου διαλόγου, ενεργού συμμετοχής και λήψης αποφάσεων σε ισότιμη βάση.

Το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Έδρα Jean Monnet στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ως Συντονιστής του Έργου, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. πρόκειται να επεκτείνουν την υπάρχουσα Κοινότητα Εκπαιδευτικών “Τeachers4Europe – T4E” σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολικές Μονάδες Α ́/θμιας και Β ́/θμιας Εκπαίδευσης της ελληνικής επικράτειας και σε ελληνόγλωσσες Μονάδες του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται εκπαιδευτικοί των εν λόγω Σχολικών Μονάδων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά κατά τα σχολικά έτη 2019 – 2021. Η συμμετοχή Εκπαιδευτικών είναι εθελοντική και δεν προβλέπεται αμοιβή.

1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture” περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • ➢  Ανάπτυξη Δικτύου Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe – T4E”,
  • ➢  Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe – T4E” από τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια της Σύμπραξης ως ακολούθως:
    1. Δημιουργία ενός Εικονικού Περιβάλλοντος Εκπαίδευσης (Virtual Learning Environment), που θα περιλαμβάνει διαδικτυακές

    (Web-based seminars) και
    (MOOCs), τα οποία θα αποτελούνται από συναφείς ενότητες, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διδακτικών Μονάδων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ECTS) καθώς και τα μαθησιακά αποτελέσματα,
    2. Δια ζώσης και διαδικτυακές επιμορφώσεις από ακαδημαϊκούς, ειδικούς και Πρεσβευτές “Τ4Ε” προς τους Εκπαιδευτικούς “Τ4Ε”,
    3. Θερινά Σχολεία (Summer Schools) στα οποία θα συμμετάσχουν μέλη των Δικτύων “T4E” στη Μάλτα και την Κύπρο,
    4. Πιστοποίηση της επιμόρφωσης.

  • ➢  Διάδραση των Δικτύων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών – Μαθητριών των χωρών – μελών της Σύμπραξης ως ακολούθως:

page2image8483200 page2image8483392 page2image8483584

διαλέξεις,

παρουσιάσεις

page2image8483968

Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα

page2image8484160

  1. Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες σχετικά με ζητήματα που αφορούν στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και την Ιδιότητα του Ευρωπαίου Ενεργού Δημοκρατικού Πολίτη,
  2. Οργάνωση Πανευρωπαϊκού Συμποσίου για Εκπαιδευτικούς στην Αθήνα, με τίτλο: “T4E Agora for Democratic Culture”,
  3. Οργάνωση Πανευρωπαϊκής Προσομοίωσης των Ευρωπαϊκών Θεσμών με τη συμμετοχή Μαθητών και Μαθητριών στην Αθήνα,
  4. Οργάνωση Συμποσίου Ρητορικής Μαθητών – Μαθητριών, με τίτλο «Παγκόσμιος Πολίτης: Υποστήριξη Αειφόρων Πόλεων και Κοινοτήτων», στην Ελευσίνα, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021,

➢ Διάχυση των αποτελεσμάτων της υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης καθώς και των Καλών Πρακτικών προς την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία,

➢ Πολιτικό Διάλογο
Οργάνωση Πολιτικού Διαλόγου για την Εκπαίδευση και τη Δημοκρατία, σε εθνικό επίπεδο και στις Βρυξέλλες, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών συστημάτων για την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και των δημοκρατικών αρχών.

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ:

page3image8484736

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ “Teachers4Europe – T4E” με καθήκοντα: δια ζώσης και διαδικτυακή επιμόρφωση, εκπόνηση και παρουσίαση Σχεδίων Δράσης συναφών με τις θεματικές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν διδακτικό έργο σε Σχολική Μονάδα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εντός της ελληνικής επικράτειας και στις ελληνόγλωσσες Μονάδες του εξωτερικού.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe – T4E”

είναι οι ακόλουθες:

  • ✔  Συνολική επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών (03) ετών ως εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό Τομέα και να μην αποχωρήσουν από την εκπαιδευτική τους υπηρεσία έως το 2023.
  • ✔  Iκανοποιητική γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (Επιπέδου B2 σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ) ως γλώσσας της Σύμπραξης. Η γνώση μίας από τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύμπραξη θα θεωρηθεί πλεονέκτημα (Γαλλική, Γερμανική, Μαλτέζικη, Ρουμανική).
  • ✔  Ικανοποιητική γνώση Η/Υ σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ και ΤΠΕ Α ́ Επιπέδου (π.χ. σε Windows / Mac, internet, ανάπτυξη εφαρμογών, κοινωνικά δίκτυα, κ.ά.).

3. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα ακόλουθα έγγραφα ως Εκπαιδευτικοί “Teachers4Europe – T4E” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.teachers4europe.eu από 11 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2019:

α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Εκπαιδευτικούς “Teachers4Europe – T4E”, όπου συνοπτικά θα αναφέρονται τα κίνητρα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 “T4E”,

page4image8514624

β. Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα έως τρεις σελίδες,

γ. Υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναγράφεται ότι όσα δηλώνονται στο Βιογραφικό Σημείωμα είναι αληθή. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση του Συντονιστικού φορέα της Σύμπραξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, εφόσον ζητηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι, μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής Αίτησης Συμμετοχής, θα λάβουν αυτόματη επιβεβαίωση παραλαβής καθώς και το μοναδικό Κωδικό της Ηλεκτρονικής τους Αίτησης. Οι Αιτήσεις Συμμετοχής Εκπαιδευτικών θα κοινοποιούνται από τον Συντονιστικό φορέα της Σύμπραξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.: ka3_t4e@minedu.gov.gr

Η ενημέρωση των υποψηφίων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.teachers4europe.eu και μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Ο Συντονιστής της Σύμπραξης, δηλαδή το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Έδρα Jean Monnet στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, θα εκτελέσει την επιλογή των Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe – T4E, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ως άνω απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής και τις ανάγκες του Προγράμματος ανά Περιφέρεια. Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί έως 10 Ιανουαρίου 2020,οπότε και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Εσωτερική διανομή:

Γραφείο Υπουργού
Γραφείο Υφυπουργού
Γραφείο Γενικής Γραμματέως Α ́/θμιας, Β ́/θμιας Εκπ/σης & Ειδικής Αγωγής

Γενική Δ/νση Σπουδών Α ́/θμιας & Β ́/θμιας Εκπ/σης

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *