Μια νέα εποχή στους Λειψούς με άπλετο φως

Ανέμελες βόλτες περιμετρικά του νησιού, κρυφτό και κυνηγητό μέχρι τελικής πτώσεως στην παιδική χαρά. Eτσι προαλείφεται το φετινό καλοκαίρι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Λειψών, όπου εγκαινιάστηκε ένα καινοτόμο σύστημα ηλιακού φωτισμού από τη Signify σε συνεργασία με τον δήμο. Με 28 αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά, το ακριτικό νησί αποκτά πλέον την αυτονομία που χρειαζόταν, αξιοποιώντας ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του: τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας σχεδόν όλο τον χρόνο.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα νέα μας ηλιακά φωτιστικά, τα οποία αποτελούν μια πολύ αποτελεσματική και λειτουργική λύση για τις περιοχές του νησιού μας που δεν είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο και αισθητικά άκρως συμβατή με το φυσικό τοπίο του νησιού μας», σχολιάζει ο Φώτης Μάγγος, δήμαρχος των Λειψών, που τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει πολλές από τις αρχές της αειφορίας, αναδεικνύοντας το νησί ως έναν οικολογικό προορισμό.

Η τεχνολογία των φωτιστικών Philips SunStay solar luminaires θα ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση αλλά και την ασφάλεια του νησιού, μειώνοντας το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. «Καθώς σε πολλά σημεία του νησιού το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι διαθέσιμο, η αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για τον φωτισμό του αποτελεί σχεδόν μονόδρομο», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Γούναρης, υπεύθυνος έργων της Signify στην Ελλάδα.

Η διαδικασία που προηγείται της εγκατάστασης του συστήματος δεν είναι χρονοβόρα, καθώς δεν χρειάζεται κάποια ειδική αδειοδότηση, αφού δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάποια καλωδίωση. Οι μικρές καθυστερήσεις που προέκυψαν εν προκειμένω σχετίζονταν αποκλειστικά με τους ισχύοντες περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας.

Πώς λειτουργούν, λοιπόν, τα νέα φωτιστικά στους Λειψούς; Το κάθε φωτιστικό αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάνελ, τον ελεγκτή φόρτισης της μπαταρίας, την μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής και την πλακέτα LED. «Ενδεικτικά, μια μέρα με ηλιοφάνεια αρκεί για να φωτίσει για τις επόμενες δύο νύχτες», σημειώνει ο κ. Γούναρης. Ο ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης (PIR) αυξάνει αυτόματα το επίπεδο φωτισμού όταν πλησιάζουν άτομα ή αυτοκίνητα, από 30% σε 100%. «Ετσι, γίνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας». Η εγκατάσταση είναι εύκολη και εν συνεχεία απαιτείται σχεδόν μηδαμινή συντήρηση. Η βαφή, μάλιστα, που έχει χρησιμοποιηθεί στα εν λόγω φωτιστικά είναι ανθεκτική στο διαβρωτικό περιβάλλον της θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση ηλιακού οδοφωτισμού μειώνει το φορτίο στο δίκτυο, απελευθερώνοντας χωρητικότητα για άλλες εφαρμογές, όπως η τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *