Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: “Τα πιο πολύτιμα βραβεία που κρατώ είναι τα παιδικά χαμόγελα”

Αποκλειστική Συνέντευξη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Βαγγέλη Αυγουλά και το www.meallamatia.gr

Β.Α.: Έχετε πει ότι ο σύζυγός σας υπήρξε ο παιδαγωγός σας. Πως το εννοείτε και σε τι δρόμο σας οδήγησε; Πόσο και πως διαμόρφωσαν τη στάση ζωής σας η εξορία στην Αμοργό και η ζωή σας στο πλευρό του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη;

Μ.Β.Β.: Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο γυμνάσιο, γνώρισα τον Βαρδή, έναν νεαρό αξιωματικό του Ναυτικού από το νησί της Κρήτης. Παντρευτήκαμε και ξεκινήσαμε τη ζωή μας μαζί σε πολύ νεαρή ηλικία. Η γνωριμία και η κοινή μας πορεία όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της στάσης μου απέναντι στη ζωή. Ο σύζυγός μου βάζει πάνω από όλα την προσφορά στην πατρίδα και στην κοινωνία. Το παράδειγμά του υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας φωτεινός φάρος για εμένα.

Τα πρώτα χρόνια της κοινής μας ζωής ήταν πολύ δύσκολα λόγω της δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο σύζυγός μου ήταν αντίθετος σε αυτό το καθεστώς και εκδιώχθηκε από το Ναυτικό, φυλακίστηκε και στη συνέχεια στάλθηκε στην εξορία. Αν και είχα ένα νεογέννητο μωρό και δύο μικρά παιδιά, ένιωσα την ανάγκη να τον στηρίξω κι έτσι τον ακολούθησα στην εξορία, στην Αμοργό. Εκεί μείναμε σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση. Τα βγάλαμε πέρα χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, και πρέπει να σας πω πως ακόμα και σήμερα έχουμε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους αυτούς.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα από όλες τις εμπειρίες της ζωής, εύκολες και δύσκολες. Αυτή η πορεία με δίδαξε πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές σκληρή. Δεν πρέπει ποτέ να το βάζουμε κάτω. Θα ανατρέξω στα σοφά λόγια του Nelson Mandela: “..Rising every time we fall”. Να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι. Αυτό είναι η ζωή.

Β.Α.: Σε ποιο σημείο της ζωής σας αφιερωθήκατε στην Κοινωνική Προσφορά , γιατί και ποιες από τις αναρίθμητες δραστηριότητές σας σ αυτόν τον τομέα ξεχωρίζετε;

Μ.Β.Β.: Θεωρώ αυτονόητο να μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου τις ευλογίες που σου έχει χαρίσει ο Θεός, να επιστρέφεις από τα δώρα της ζωής. Είχα την τύχη να μεγαλώσω με μια μητέρα δοτική που μου δίδαξε από πολύ νωρίς πως ο μοναδικός δρόμος για να πορευθεί κανείς στη ζωή περνά μέσα από την αγάπη και την προσφορά στον διπλανό. Γιατί είναι μεγάλο δώρο να παίρνεις, αλλά ακόμα μεγαλύτερο να προσφέρεις. Έτσι μεγάλωσα. Δεν θα έλεγα λοιπόν πως υπήρξε ένα συγκεκριμένο σημείο της ζωής μου που αφιερώθηκα στην κοινωνική προσφορά.

Σίγουρα όμως μια από τις καθοριστικές στιγμές της ζωής μου ήταν η μητρότητα, η στιγμή που κράτησα στην αγκαλιά μου το πρώτο μου παιδί και που με έκανε να νιώσω τον πόνο και την αγωνία κάθε μάνας για το παιδί της.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχω αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της δράσης μου στα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας και του κόσμου μας. Μόνο αν τα προστατεύσουμε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Β.Α.: Έχετε γράψει το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Πως πιστεύετε ότι σήμερα, το 2021, πρέπει να προσεγγίζει κανείς τη γυναικεία ταυτότητα; Πόσο έχει αλλάξει το μοντέλο της γυναικείας ταυτότητας από τα πρώτα σας , νεανικά χρόνια;

Μ.Β.Β.: Πιστεύω πολύ στις γυναίκες. Πάντοτε πίστευα και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες.  Φοβάμαι πως η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια απειλείται λόγω της πρόσφατης πανδημίας που έχει καταστήσει τις γυναίκες πολύ περισσότερο ευάλωτες. Τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί λόγω του lockdown σε τέτοιο βαθμό που το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο «σκιώδη πανδημία». Παράλληλα, η γυναικεία απασχόληση έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα καθώς σημαντικός αριθμός γυναικών έχει απωλέσει την θέση εργασίας του ή έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εργασία του προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών που είναι εκτός σχολείου. Οι τάσεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές και είναι επείγον να ληφθούν άμεσα μέτρα από την παγκόσμια κοινότητα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βρούμε λύσεις. Να στηρίξουμε τις γυναίκες που αποτελούν στήριγμα κάθε κοινωνίας: ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως επαγγελματίες.

Β.Α.: Και κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα εμάς στο meallamatia.gr αλλά και στην ευρύτατη Κοινωνία των Αναπήρων. Με δεδομένο πως μεγάλο μέρος της δράσης σας είναι αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, πως θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία;

Μ.Β.Β.: Αγωνίζομαι εδώ και πολλά χρόνια, τόσο μέσα από το Ίδρυμά μας όσο και μέσα από τη δράση μου ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και για την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας απέναντι τους.

Θεωρώ πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο τρόπος που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα είναι μέσα από την παιδεία. Πρέπει να καλλιεργήσουμε στην νέα γενιά την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό στο διαφορετικό. Μόνο αν πετύχουμε σε αυτό, θεωρώ πως θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ίση απέναντι σε όλους, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλους.

Και νιώθω πραγματικά υπερήφανη για το γεγονός πως το Ίδρυμά μας έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή: Στηρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια την έκδοση της Παγκόσμια Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στη συμπερίληψη μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς και για το Πρόγραμμα Speak Truth to Power για τα ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο υλοποιούμε στα ελληνικά σχολεία.

Στηρίζουμε επίσης την προσπάθεια αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως είναι οι Παραολυμπιακοί, και συγκεκριμένα έχουμε «υιοθετήσει» τους αθλητές: Στέφανο Διαμαντή (αθλητής αντισφαίρισης με αμαξίδιο), Στυλιανό Μαλακόπουλο (αθλητή στίβου), Ευαγγελία Νίκου (αθλήτριας αλπικού σκι) και Αλεξάνδρα-Άλκηστη Σταματοπούλου Γκιάτη (αθλήτρια κολύμβησης). Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για όσα έχουν καταφέρει τα παιδιά αυτά που με το παράδειγμά τους καθημερινά αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη θέληση.

Και βέβαια θα ήθελα να αναφερθώ στη σημαντική και γόνιμη συνεργασία μας με τον Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Αθηνάς Κρητικού, μια συνεργασία που πραγματικά μας κάνει υπερήφανους.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *