Λαμπερή η τελετή έναρξης του 17ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

 

Λαμπερή -και με τους φυσικούς πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, τα παιδιά, να «κλέβουν» την παράσταση- ήταν η τελετή έναρξης του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέουςτο βράδυ του Σαββάτου στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

Το χαμόγελο και η παιδική/εφηβική δημιουργία γέμισαν «χρώματα» την αίθουσα του θεάτρου και έδωσαν το στίγμα τους για μια ακόμα χρονιά στον κορυφαίο Πολιτιστικό θεσμό της περιοχής μας οι δράσεις του οποίου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου…

 

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

 

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος  Δήμητρα Ακριώτου.

 

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Παιδικής Χορωδίας Μυρτουντίωνυπό την διεύθυνση της μαέστρου της Λένας Σουρμελή, με τα τραγούδια που παρουσίασε ενώ το χειροκρότημα του κοινού ήταν θερμό και για το 3ο  Γυμνάσιο Πύργου που δίνει δυναμικό παρόν στο «αδελφάκι» του Φεστιβάλ, την «Camera Zizanio».

 

Κατά την διάρκεια της τελετής προβλήθηκε τρέιλερ με αποσπάσματα των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος. Στη σκηνή βρέθηκαν και τα μέλη των κριτικών επιτροπών, ανάμεσα τους και η πενταμελής διεθνή επιτροπή, που αποτελείται από τους, Mika AnttolainenMichael HarbauerCarmen SantosEva Schwarzwald και τον γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη (πρόεδρος).

 

Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρξει και βράβευση από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ένα για την καλύτερη ερμηνεία αγοριού και ένα για την καλύτερη ερμηνεία κοριτσιού σε ταινία μεγάλου μήκους. Η επιτροπή αποτελείται από τον Κ. Σιμένο, την Ηρώ Μανέ και τον Δ. Παλαιχωρίτηπρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και πρόεδρο της Πανελλήνιας ομοσπονδίας θεάματος ακροάματος.

 

Ακολούθησε η παρουσίαση της πενταμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS, στην οποία συμμετέχουν ο Γιάννης Κατωμερής, ο Βασίλης Κεσσίσογλου, ο Κάλμαν Τσιμπόλια από την Ουγγαρία, ο Πάολο Μπενεβέντι από την Ιταλία και ο Anis Ben Ahmed (πρόεδρος), καθηγητής πανεπιστημίου.

 

Ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου στον χαιρετισμό του μίλησε για την δουλειά που έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσει το Φεστιβάλ να πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο και να αναγνωρίζεται ως το καλύτερο και σημαντικότερο του είδους του ενώ τόνισε ότι το Φεστιβάλ παρακολουθεί τις νέες τεχνολογίες και εξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή, κατορθώνοντας να προβάλει όλες τις ταινίες των δημιουργών σε όλα τα format.

 

Ακολούθησε η προβολή  βίντεο με τίτλο «Σινεμά στις πλατείες» (σ.σ. του 4ου Λυκείου Πύργου από την Λίνα Λύγκα και τον Κώστα Γκελντή), καθώς και βίντεο για το Port Festival, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν ενεργά τα ζιζάνια όχι μόνο στα οργανωτικά αλλά και επί της ουσίας.

 

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της «Camera Zizanio», που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, που φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 480 ταινίες! Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project η θεματική του οποίου περιστρέφεται γύρω από τη ματιά των νέων πάνω στην κρίση και τις εκδηλώσεις της στην κοινωνία μας.

Η πιο ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση που έχει να κάνει με την καρδιά της Ελλάδας που χτυπά εκτός συνόρων… Το βραβείο δόθηκε στα παιδιά που ήρθαν από την Γερμανία και το Ελληνικό σχολείο Φρανκφούρτης, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό παιδικής και νεανικής δημιουργίας video για τους μαθητές της Ομογένειας με τίτλο «Καλημέρα – Μια μέρα στην πόλη σου – Η Ελλάδα κι εσύ» που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδεία τη σχολική χρονιά 2013-14. Η ταινία τους με τίτλο «14 Σεπτεμβρίου… Του Σταυρού…, Καλημέρα Ελλάδα»εικονογραφεί τις εντυπώσεις του μικρού  Κωνσταντίνου στη βροχερή Φρανκφούρτη, στην πόλη που υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει μαζί με τους γονείς του λόγω της οικονομικής κρίσης. Μια ταινία απλή αλλά ταυτόχρονα μια δυνατή, γροθιά στο στομάχι  για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά της νέας διασποράς… Την απονομή έκαναν ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού παιδείας , Αποστόλης Παπακωνσταντίνου και η προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης Κατερίνα Χαριοπολίτου.

 

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ έγινε από τον νέο πρόεδρο του Φεστιβάλ, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι το Φεστιβάλ θα ενισχυθεί με κάθε τρόπο από την Περιφέρεια και ακολούθως βράβευσε τον Μανώλη Μαυροματάκη. Να σημειώσουμε πως ο γνωστός ηθοποιός απέσπασε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάσβιλ στο Τενεσί των Η.Π.Α. για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο εχθρός μου».

 

 

patrisnews.com

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *