Κορονοϊός: “Yψηλός” και σε διεθνές επίπεδο ο κίνδυνος λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

“Υψηλό” χαρακτήρισε το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον κορονοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διορθώνοντας την εκτίμησή του που μέχρι σήμερα στις αναφορές του έγραφε “μέτριο” εξαιτίας ενός “λάθους στη διατύπωση”.

Συγκεκριμένα, έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι “πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο”. Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού με έδρα τη Γενεύη: “Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση”.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης και από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι “η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο”.

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος Τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους”.

Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο

Οι Αρχές της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου, κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από τον κορονοϊό, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυo CCTV.

Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου τη Γουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV.

Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.

Φόβοι για περισσότερα από 40.000 κρούσματα – Δραματικές προειδοποιήσεις επιστημόνων

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Βάσει μαθηματικών μοντέλων, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000 και απευθύνουν δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού της Γουχάν.

Επιπλέον, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περίπου 80 θανάτους στην Κίνα. Επισήμως, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

“Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία”, δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε πως «πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού»,.

Από την πλευρά του, ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *