Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα, 99 συνολικά στην Ελλάδα – Ακυρώνονται παρελάσεις, μόνο έκτακτα χειρουργεία

Στα 99 έφτασαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκαν δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από το υπουργείο Υγείας. Από τους 99 προσβληθέντες από SARS-CoV-2, οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και τέσσερις ξένης υπηκοότητας. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Λίγο αργότερα, πάντως έγινε γνωστό ότι και δεύτερος ασθενής με κορονοϊό διασωληνώθηκε στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα patrisnews.gr, πρόκειται για άνδρα ηλικίας 55 ετών, ο οποίος είναι από περιοχή της Δυτικής Αχαΐας όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κορονοϊός: Εξιτήριο για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Η 38χρονη επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη, που ήταν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊούστη χώρα μας και νοσηλεύεται μαζί με τον γιο της, αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Οι 14 ημέρες νοσηλείας που προβλέπονται στους ασθενείς σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκληρώθηκαν και μέχρι το τέλος της βδομάδας μητέρα και γιος θα βγουν από τον θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ.

Η κλινική εικόνα τόσο της 38χρονης όλα και του γιου της είναι καλή, ενώ η θεραπεία τους θα συνεχιστεί στο σπίτι τους, όπου θα παραμείνουν για τις επόμενες δέκα μέρες, όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Πρωτοκόλλου Υγείας.

Μόνο έκτακτα χειρουργεία – Αναβάλλονται τα απογευματινά ιατρεία

Νέα μέτρα λόγω κορονοϊού παίρνει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν. Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό, ότι ξεκίνησε να λειτουργεί σήμερα, το εργαστήριο στο Ρίο για τον έλεγχο δειγμάτων. Επίσης, από αύριο θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικό και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε 7 (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα)

Κορονοϊός: 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος υγείας λόγω κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει άμεσα στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.)

Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας. Η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση loipoepikouriko.moh.gov.gr

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με Περιφερειάρχες.

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού “πού είναι το κράτος”. Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Στη διάρκεια τής σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.

Κορονοϊός: Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς – Σε ποιους και πώς θα χορηγείται – ΒΙΝΤΕΟ

Στην ανακοίνωση νέων μέτρων που αφορούν στις επιπτώσεις του κορονοϊού προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να πάρει ο ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.

Για τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις είναι ειδικού σκοπού και μία κανονική. Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών. Ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός. Στο Δημόσιο το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε τα εξής: Αν ένας γονιός λάβει άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος δεν την δικαιούται. Αν ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑΜεΑ. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση -όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες και για τον σκοπό αυτό, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. «Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί» είπε. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι επειδή η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη. Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης» είπε. Αναφερόμενος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων «τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται και ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (πχ μάσκες και αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη».

Ο κ. Πέτσας, επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, για τις επόμενες 14 ημέρες, η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης, η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων. Επισήμανε ότι «στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: “Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό”».

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *