Η Αθήνα “σφραγίζει” τα σύνορα, αγωνία για τα νησιά

Η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μαξίμου ότι “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορά μας” δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Μονόδρομο δείχνει να αποτελεί για την κυβέρνηση το κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να εκβιάζει στέλνοντας συνεχώς μετανάστες προς τον Έβρο και τα τουρκικά παράλια, ενώ οι Βρυξέλλες εδώ και 48 ώρες δεν έχουν προβεί σε καμία αντίδραση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν παρά τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς.

Η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μαξίμου ότι “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορά μας” δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Άλλωστε τα όσα αποφασίστηκαν επιβεβαιώνουν τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά στο επίσημο “σφράγισμα” των συνόρων με την Τουρκία, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται στον Έβρο, όπου από χθες έχουν μεταβεί δύο λόχοι Καταδρομών.

Στο τελωνείο των Καστανιών, οι 10 διμοιρίες που ήδη βρίσκονται εκεί θα ενισχυθούν με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική. Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. “Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στο Έβρο.

Παράλληλα ενισχύονται τα επιχειρησιακά μέσα για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο με θερμικές κάμερες και με αύξηση των πλωτών του λιμενικού σώματος και του πολεμικού ναυτικού. “Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας με οποιονδήποτε τρόπο και οποιονδήποτε μέσο” δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης από την Χίο ο οποίος συνοδεύεται από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Ασφυκτικό “πρέσινγκ” Μητσοτάκη στους ευρωπαίους

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται και σήμερα στο Μαξίμου, συνεχίζει το μπαράζ των επαφών του με ευρωπαίους αξιωματούχους της Ε.Ε . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ αλλά και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την μέχρι τώρα στάση των Βρυξελών απέναντι στο ωμό εκβιασμό της Άγκυρας και την αθέτηση της συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση ζητά τα κράτη – μέλη να καταδικάσουν τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας του να τηρήσει την συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει, αλλά και να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς που προσπαθεί να διαφυλάξει τα σύνορα της που είναι όμως και ευρωπαϊκά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στην επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Κροατία, προσανατολίζεται να θέσει θέμα Τουρκίας.

Τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Νίκος Δένδιας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν από τους ευρωπαίους ομολόγους τους να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση καταδίκης της τουρκικής στάσης στο μεταναστευτικό και την μη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που είχε υπογράψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες το 2016.

Κομισιόν: Ναι μεν αλλά…

Με αναρτήσεις της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζει την Ελλάδα και την Βουλγαρία που πιέζονται από τις μεταναστευτικά κύματα, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην Τουρκία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφού σημειώνει πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Μπόικο Μπορίσοφ και πως ανησυχεί για την κατάσταση που έχει δημιουργεί στα σύνορα της Ε.Ε και της Τουρκίας σημειώνει. “Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα”

thetoc.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *