Ζάππειο Παρθεναγωγείο : Ένα σημαντικό σχολείο της Πόλης χρειάζεται να σωθεί

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ greekteachers.gr για να σωθεί το ιστορικό σχολείο της Πόλης.

 

Πολλά σχολεία στην Κωνσταντιούπολη παλεύουν να σωθούν από τη φθορά του χρόνου και αυτών που θέλουν να αφανιστεί η ιστορική μνήμη της Πόλης.

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο της Καθημερινής Eκκλησίες και σχολεία, σφραγίδα του Ελληνισμού στην Πόλη”  : “Στις εκκλησίες και τα εκπαιδευτήρια των ρωμαίικων κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μας ξεναγεί η μελέτη του Πολίτη εκπαιδευτικού, Πολύβιου Στράντζαλη. «Το γεγονός ότι γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησα σε σπουδαία εκπαιδευτήρια, όπως στο Δημοτικό του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, στο Γυμνάσιο του Ζωγραφείου και στο Λυκειακό τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και οι συχνές επισκέψεις τα παιδικά μου χρόνια στις εκκλησίες των ρωμαίικων κοινοτήτων αποτέλεσαν την προσωπική μου παρακαταθήκη για την καταγραφή των εκκλησιών και των εκπαιδευτηρίων της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως» λέει στην «Κ» ο κ. Στράντζαλης.”

“Σχολεία και εκκλησίες που η θωριά τους υποδηλώνει με ένταση το παλιό τους κλέος. Aλλα, χαμένα μέσα σε ένα υποβαθμισμένο τοπίο της μεγαλούπολης των σχεδόν 15  εκατομμυρίων κατοίκων, χρειάζονται τη ματιά ενός υποψιασμένου περιηγητή για να ανακαλύψει το παρελθόν τους. Oλα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, τόπο μνήμης και γοητείας για πολλούς Eλληνες που επιλέγουν να την «ξανασυναντούν» ή να την πρωτομαθαίνουν μέσα από σύντομες επισκέψεις, ιδίως την περίοδο του Πάσχα.

Κοντά στην πλατεία Ταξίμ βρίσκεται το επιβλητικό Μέγαρο του Ζαππείου Παρθεναγωγείου. Εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο του 1885.

Κοντά στην πλατεία Ταξίμ βρίσκεται το επιβλητικό Μέγαρο του Ζαππείου Παρθεναγωγείου. Εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο του 1885.”

Για το κτήριο αυτό μας μίλησε στο greekteachers.gr o πρώην Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων ΟΣΚ κ.Ανδρέας Αθανασόπουλος.

“Είχα την τύχη και την τιμή να επισκεφτώ το παραπάνω σχολειο κόσμημα σαν αντιπρόεδρος του ΟΣΚ και να με ξεναγήσουν. Νομίζω οτι ειναι απο τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή μου. Ενα σχολειο γεμάτο ιστορία μια Ελλάδα στην καρδιά της πόλης. Εκπληκτικοί χώροι πίνακες πορςελανες πραγματικό μουσείο Δυστυχώς μέρα με την μέρα γκρεμίζεται, ναι πέφτει κομμάτι κομμάτι. Σαν ΔΣ είχαμε αποφασίσει να επιχορηγησουμε 60.000 ευρώ αλλα πέσαμε στα capitals control και σαν προϋπόθεση να δεχτεί το υπ παιδείας της Τουρκίας να δώσουμε τα χρήματα. Όσο πέφτει ματώνει η ψυχή μας τόσο για τους Τούρκους ειναι χαρά που εξαφανίζεται. Φεύγωντας η διευθύντρια μας έδωσε αναμνηστικά ενα απο όλα ειναι το pin το οποίο φοράω και με κανει να αισθάνομαι μέλος τους. Μακάρι να υπήρχε μια πρωτοβουλία για να σωθεί.”

O κ.Αθανασόπουλος στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου

Αίθουσα νηπιαγωγείου

Η βεράντα του οικοτροφείου

veranta oikotrofeiou

 

Εμείς εδώ στο greekteachers.gr καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους, βουλευτές και πολίτες να ανταποκριθούμε στην έκκληση του κ.Αθανασόπουλου.Να ληφθεί πλέον μια πρωτοβουλία να σωθεί αυτό το σχολείο στην Πόλη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *