Επιστήμονες μετέτρεψαν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού σε λίπος

Οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδώσουν ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού για να μετατραπούν σε λιπώδη κύτταρα σε μια νέα μελέτη απόδειξης μελέτης σε ποντίκια.

Για να επιτύχει αυτό το κατόρθωμα, η ομάδα εκμεταλλεύτηκε μια περίεργη οδό που έχουν τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματά τους είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά είναι μια πραγματικά πολλά υποσχόμενη προσέγγιση.

Οι ερευνητές πήραν ποντίκια εμφυτευμένα με μια επιθετική μορφή ανθρώπινου καρκίνου του μαστού και τα έκαναν θεραπεία με ένα διαβητικό φάρμακο που ονομάζεται ροσιγλιταζόνη και μια θεραπεία καρκίνου που ονομάζεται τραμετινίμπη.

Χάρη σε αυτά τα φάρμακα, όταν τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποίησαν μία από τις οδούς μετάβασης, αντί να εξαπλωθούν, άλλαξαν από καρκινικά σε λιπώδη κύτταρα – μια διαδικασία που ονομάζεται αδιπογένεση.

«Τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη επέτρεψαν την αξιολόγηση της διάδοσης της αδιπογένεσης των καρκινικών κυττάρων στο άμεσο περιβάλλον του όγκου», γράφει η ομάδα στη δημοσίευσή τους τον Ιανουάριο του 2019.

«Τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού που υποβλήθηκαν σε EMT όχι μόνο διαφοροποιήθηκαν σε λιπώδη κύτταρα, αλλά επίσης σταμάτησαν εντελώς να πολλαπλασιάζονται», δήλωσε ο Gerhard Christofori, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα διερευνά εάν η θεραπεία αυτή θα συνεργαστεί με τη χημειοθεραπεία και αν θα εφαρμοζόταν σε άλλους τύπους καρκίνου.

«Στο μέλλον, αυτή η καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη συμβατική χημειοθεραπεία για να καταστείλει τόσο την πρωτογενή ανάπτυξη του όγκου όσο και το σχηματισμό θανατηφόρων μεταστάσεων», εξηγεί ο Christofori στο Press Association.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Cancer Cell.

 

Πηγή:pronews.gr

Διαβάστε επίσης...

“Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων” – «Φάρος» μέσα στις προκλήσεις το θάρρος και η ανθρωπιά των Ζακυνθινών

TweetΜε κάθε τρόπο αναδείχθηκε το ιστορικό γεγονός της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής …

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *