Επίσημη έναρξη και πάρτυ Γενεθλίων για το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Ξεκινάμε! Συντονιστείτε!

Για συνεχή ενημέρωση να επισκέπτεστε τον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/571140522965281/

Στον αέρα του διαδικτύου για το 2013-2014

19 Δεκεμβρίου 2013, επίσημη έναρξη για το νέο πρόγραμμα 2013-2014 του European School Radio, του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου.

To European School Radio, δύο χρόνια μετά, πάνω από 160 σχολεία και πάνω από 1000 μαθητές /παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών συμμετέχουν και δίνουν το παρόν στην επίσημη πρώτη για το νέο και ανανεωμένο πρόγραμμα του European School Radio, http://blogs.sch.gr/esrblog/ το πρώτο σχολικό και μαθητικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα!

Μια μεγάλη γιορτή σε ένα ζωντανό τρίωρο πρόγραμμα. Από το “στούντιο” ο dj Σίμος και ο dj KoMiS θα δίνουν το ρυθμό που θα ακολουθήσουμε όλοι μας από τις 7.00 περίπου το απόγευμα μέχρι και τις 10.00 το βράδυ. Στα μικρόφωνα και τις συνεντεύξεις μαθητές και μαθήτριες/παραγωγοί του ESRadio.

Μαθητές αλλά και δάσκαλοι από τα συνεργαζόμενα σχολεία θα μιλήσουν για τις νέες εκπομπές και θα δώσουν το στίγμα του νέου προγράμματος, που είναι πολυθεματικό και πολύγλωσσο.

Επώνυμοι καλεσμένοι θα μιλήσουν και θα δώσουν ευχές για τη νέα ραδιοφωνική περίοδο του European School Radio.
Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio (esradio.mysch.gr), είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία που θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα.

Είναι το ραδιόφωνο που το πρόγραμμά του δημιουργείται σε όλη την Ελλάδα, από σχολικές ραδιοφωνικές ομάδες όπως και ακούγεται σε όλο τον κόσμο.

Είναι το ραδιόφωνο που κάνει πράξη την επικοινωνία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ξεκινήσαμε και είμαστε όλοι εδώ! Ακολουθήστε μας.

Συντονιστείτε στο European School Radio, http://esradio.mysch.gr

European School Radio, το δικό μας ραδιόφωνο, ραδιόφωνο ανοιχτό στην καρδιά και το μυαλό.

 

 

EUROPEAN  SCHOOL  RADIO

ΜΑΘΗΤΙΚΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ  ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio (esradio.mysch.gr), είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο απαντά στην αναζήτηση για ένα πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής και εκπαίδευσης των παιδιών με το ευρύτερο περιβάλλον, έχοντας ως δεδομένο και το  μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες.

Το European School Radio φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr )  και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274).

Από το Νοέμβριο του 2011, το European School Radio  και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.

Τώρα δύο χρόνια  μετά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον με αίτηση συμμετοχής, πάνω από εκατόν εξήντα (160) σχολεία, μεταξύ αυτών Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια μέχρι και Λύκεια όλης της χώρας. Αυτή τη στιγμή ακούγονται εκπομπές από 60 σχολεία ενταγμένες σε τακτικό πρόγραμμα μετάδοσης, οι οποίες έχουν ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς και μηνύματα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ραδιοφωνικές ομάδες σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία δουλεύουν πυρετωδώς και ετοιμάζουν νέες και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Ακόμη τα σχολεία εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας συμμετέχουν σε ειδικές εκπομπές αφιερώματα όπως η ημέρα ποίησης ή η ημέρα η ημέρα η αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία.

Στο μαθητικό ραδιόφωνο ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων 24 ώρες και 7 ημέρες και  περιλαμβάνει παραγωγές των μαθητών σε θεματολογία επιλογής τους (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αθλητικά, τεχνολογία κλπ). Τα σχολεία συμμετέχουν με ραδιοφωνικές ομάδες αξιοποιώντας τα προγράμματα  σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας), τις ερευνητικές εργασίες στο (project)  και δημιουργούν εκπομπές είτε με ανάλογο περιεχόμενο προβάλλοντας το έργο της σχολικής κοινότητας. Την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και υπακούει σε καταστατικές διατάξεις οι οποίες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Μαθητικού Ραδιοφώνου. Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης  είτε παραγωγής εκπομπών.

Το μαθητικό ραδιόφωνο προτρέπει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας και μπορεί να συντελεί στη:

  • Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας, τη Δικτύωση Σχολείων μεταξύ τους
  • Προαγωγή θετικού κλίματος στο σχολικό περιβάλλον

Η συμμετοχή στο ραδιόφωνο είναι μια “αναπτυξιακή” διαδικασία. Μέσα από αυτή την ομαδική δραστηριότητα τα παιδιά μπορούν μεταξύ άλλων:

  • Να αναπτύξουν συνεργατικές δεξιότητες ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους άλλους
  • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Το European School Radio συνεργάζεται με το “Χαμόγελο του παιδιού”, μετέδωσε μέχρι τώρα, ζωντανά την εκδήλωση με θέμα «Youth Online Safety: Σερφάρω, δεν ρισκάρω» καθώς και εκπομπές του “you smile”. Επίσης συμμετείχε στην οργάνωση της καμπάνιας-διαγωνισμού κοινωνικής ευθύνης «ΒάλετοδικόσουΓΚΟΛΣΤΗΒΙΑ» ενάντια στη βία στα γήπεδα μαζί με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Τηλεόρασης και μετέδωσε τα ραδιοφωνικά μηνύματα ή εκπομπές που ετοίμασαν σχολεία από όλη την Ελλάδα στα πλαίσια του διαγωνισμού. Ακόμη ήταν το ραδιόφωνο του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής το οποίο, οργανώνεται από τη Περ. Δ/νση Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας και φιλοξενήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο  – European School Radio αποτελεί πλέον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς μεταδίδει παραγωγές που δημιουργούνται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Comenius και etwinning.Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο φιλοδοξεί να αναδείξει την κρυμμένη πλευρά του σχολείου και να ασκήσει τα μέλη του στη συμμετοχική διαδικασία.

Ξεκινήσαμε και είμαστε όλοι εδώ! Ακολουθήστε μας.

Συντονιστείτε στο European School Radio, http://esradio.mysch.gr

European School Radio, το δικό μας ραδιόφωνο, ραδιόφωνο ανοιχτό στην καρδιά και το μυαλό.

Η Συντονιστική Ομάδα

European School Radio, http://blogs.sch.gr/esrblog/

Facebook: http://www.facebook.com/EuropeanSchoolRadio

SKYPE: european.school.radio

twitter: @EuSchoolRadio

Email: esradio@sch.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *