Εκπληκτικό: Κλείνει ο λαχανόκηπος που έφτιαξαν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Ολύνθου εξαιτίας της εφορίας!!!!!

Σταμάτησε η λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού που δημιούργησαν μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου  Ολύνθου Χαλκιδικής, εξαιτίας περιπετειών με την εφορία.
Όπως φαίνεται, οι ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν προβλέπουν εξαιρέσεις για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως ο λαχανόκηπος των μαθητών, και το Μητρώο του ΥΠΟΙΚ λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ.
Ο δραστήριος διευθυντής του σχολείου, Βασίλης Μιχαηλίδης, δήλωσε: «Προχωρήσαμε στη δημιουργία του σχολικού συνεταιρισμού με την επωνυμία το Περιβόλι, προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίσουν όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία την επιχειρηματικότητα». Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους  σχολικούς συνεταιρισμούς που υπάρχει από το 1997, ο ταμίας του συνεταιρισμού δεν μπορεί να έχει στα χέρια του πάνω από 30.000 δραχμές ήτοι 100 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Μισαηλίδης, «επειδή τα χρήματα ξεπέρασαν τα 100 ευρώ, αποφασίσαμε να ανοίξουμε λογαριασμό στην τράπεζα ώστε να τα καταθέσουμε, ωστόσο τα παιδιά δεν είχαν ΑΦΜ και χρησιμοποίησα το δικό μου».
Ωστόσο, η Εφορία κατέταξε τον σχολικό συνεταιρισμό στην κατηγορία των κανονικών συνεταιρισμών, παρόλο που επρόκειτο για σχολικό, και του επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ.  Για τον λόγο αυτό, αποφάσισαν να κλείσουν τον συνεταιρισμό πριν προλάβει να κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας.

Η ανακοίνωση του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου:
«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι» διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που μας επέβαλε η Εφορία!!
Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται.
Προσφέραμε στους μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.
Για την ιστορία
Θελήσαμε να διδάξουμε την νομιμότητα και την συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε. Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ«!! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.
Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα! Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.
Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας
».

Εκεί στο υπουργείο Παιδείας ακούει κανείς;

 

fourtounis.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *