ΔΟΕ : Τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υφυπουργό Παιδείας και τη Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υφυπουργό Παιδείας και τη Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7-8-2020, τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υφυπουργό Παιδείας και τη Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. έπειτα από επανειλημμένα αιτήματα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για συνάντηση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (οι πίνακες προσλήψεων και διορισμών του Α.Σ.Ε.Π.  με πολλά  ανοιχτά προς συζήτηση ζητήματα,  το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών στη Γενική Αγωγή, οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί για προσλήψεις αναπληρωτών με τη νέα σχολική χρονιά, η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού Ν.4692/2020, ο δημόσιος λόγος σχετικά με την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τον Covid-19 και η απαίτηση άμεσης απόσυρσης της απαράδεκτης εγκυκλίου για ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι τις 14 Αυγούστου που παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα κλπ.).

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι απαντήσεις κάλυψαν ένα πολύ μικρό μόνο μέρος των θεμάτων που τέθηκαν, ενώ οι απαντήσεις για τα περισσότερα θέματα μετατέθηκαν  για μια …επόμενη συνάντηση. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., που, σταθερά, επιζητεί έναν ουσιαστικό θεσμικό διάλογο ο οποίος δεν συμβαίνει, περιμένει από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. τον άμεσο ορισμό της επόμενης, δια ζώσης, συνάντησης αφού οι εξελίξεις απαιτούν έγκαιρη και ουσιαστική συζήτηση.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. ήταν οι παρακάτω:

  • Καμία λύση δεν είναι δυνατό να δοθεί στο θέμα με τα παράβολα που έχουν πληρωθεί, αλλά υπάρχουν ποικίλα προβλήματα με την καταχώρησή τους, πριν την εξέταση των ενστάσεων από το Α.Σ.Ε.Π., παρά τις πιέσεις που ασκεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Έγινε για μια ακόμη φορά σαφές ότι για τους συναδέλφους που δεν φαίνονται να έχουν καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ δεν διαφαίνεται πολιτική λύση (που είναι απαραίτητη). Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν σταματά τις θεσμικές παρεμβάσεις του για το ζήτημα ζητώντας άμεσα συνάντηση και από τον Υπουργό Εσωτερικών.
  • Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών που θα διατεθούν για το σχ. έτος 2020-2021 θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με το περσινά, με μια μικρή προσαύξηση που αναμένεται να προκύψει λόγω της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε, η έγκαιρη κάλυψη των αναγκών σε ποσοστό πάνω από 70 % από την πρώτη φάση.
  • Οι δηλώσεις των περιοχών αναμένεται να γίνουν  μετά την οριστικοποίηση των κενών, στις 20 με 21 Αυγούστου ενώ οι πρώτες προσλήψεις στο διάστημα  23 με 25 Αυγούστου. Όπως μας δήλωσε η Υφυπουργός, ο στόχος του Υπουργείου είναι οι αναπληρωτές να τοποθετηθούν στις σχολικές μονάδες, όπου και θα κάνουν ανάληψη υπηρεσίας (αντί να κάνουν στις Δ/νσεις Εκπ/σης όπως γινόταν ως τώρα), μία (1) εβδομάδα πριν την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Εκκρεμεί φυσικά το να μας διευκρινιστούν όλα τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από την επιλογή αυτή και η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
  • Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών σε σχολεία θα γίνουν με βάση τη σειρά εγγραφής στους πίνακες  και όχι με κοινωνικά κριτήρια, αφού το νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει με την εφαρμογή του Ν.4589/19. Όπως δήλωσε η Γ.Γ. θα βγει και διευκρινιστική εγκύκλιος.
  • Οι 5.250 διορισμοί της Γενικής Αγωγής, θα γίνουν μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων και αφού εγγραφούν στον προϋπολογισμό (με βάση τις προβλέψεις) του 2021. Δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημά μας περί του ποσοστού θέσεων που θα αποδοθεί στην Α/θμια Εκπαίδευση, που για τη Δ.Ο.Ε. δεν μπορεί να είναι με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάτω από το 80%.
  • Δε δόθηκε σαφής απάντηση σχετικά με τις άδειες ανατροφής των αναπληρωτών και για το αν άδειες που άρχισαν το 2019-2020 θα συνεχιστούν μέχρι την εξάντλησή τους το 2020-2021. Ειπώθηκε ότι είναι ένα θέμα που εξετάζεται από το Υπουργείο και πρόκειται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.
  • Σε σχέση με τα πολύ σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολείων, θα συζητηθούν, σε άλλη συνάντηση, το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί στην εξάπλωση του Covid-19 και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι σαφές ότι, πέρα από τις όποιες απαντήσεις δόθηκαν σε επίπεδο υλοποίησης του άμεσου χρονοδιαγράμματος του Υ.ΠΑΙ.Θ. εκκρεμεί σειρά απαντήσεων και ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου ιδιαίτερα για ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Ν. 4692/2020 (εισηγήσεις Ι.Ε.Π. για πιλοτικό πρόγραμμα Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, κανονισμός λειτουργίας σχολείων, εργαστήρια δεξιοτήτων…), με κορυφαίο αυτό της επικείμενης έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή της αυτοαξιαλόγησης, την οποία ο κλάδος, έχοντας ως θέση την απόφαση της 88ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έχει απορρίψει και πρόκειται να αντιπαλέψει σθεναρά.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιδιώκει ουσιαστικό θεσμικό διάλογο, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για όλα τα ζητήματα δίχως να τα μεταθέτει συνεχώς και να αποδείξει έμπρακτα (κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει) ότι επιθυμεί θεσμικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για επίλυση όλων των προβλημάτων και παρέχει την απαιτούμενη στήριξη, που οφείλει  να παρέχει, στο δημόσιο σχολείο.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *