Δεν επανέρχονται σε διευθυντική θέση όσοι ΔΥ παραιτήθηκαν για να θέσουν υποψηφιότητα (εγκύκλιος)

Νομικό πλαίσιο, παραίτηση, επάνοδος

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται, σχετικά με την παραίτηση εκπ/κών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ανακηρυχτούν υποψήφιοι στις Βουλευτικές Εκλογές (ή στις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), καθώς και την επάνοδο στην υπηρεσία των εκπ/κών αυτών εάν δεν εκλεγούν, μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε εγκύκλιο τα ακόλουθα:

1. Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας , η επάνοδος στην υπηρεσία (άρθρο 12 του ν. 3231/2004) των μη εκλεγέντων βουλευτών (και ευρωβουλευτών) ή των βουλευτών/ευρωβουλευτών των οποίων έληξε η θητεία, η οποία συντελείται αυτοδικαίως, με μόνη την υποβολή της σχετικής αίτησης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών και αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα της διοίκησης δεν εμπίπτει στην προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α ́) απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, με τη ρύθμιση του άρθρου 12 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α ́) στοιχειοθετείται προσωποπαγές δικαίωμα του αιτούμενου στην επάνοδο στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να εγερθούν υπόνοιες για μεροληπτική μεταχείριση έναντι άλλων υπαλλήλων, που αποτελεί και το σκοπό της ανωτέρω απαγόρευσης.

2. Από τις προαναφερθείσες διατάξεις, και κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, συνάγεται αφενός ότι οι αναπληρωτές εκπ/κοί οφείλουν να παραιτηθούν προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν βουλευτές, αφετέρου ότι, εάν δεν εκλεγούν, δεν επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων (ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο), δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α ́) περί επανόδου στην υπηρεσία δεν εφαρμόζονται στους αναπληρωτές εκπ/κούς, καθώς οι εν λόγω εκπ/κοί είναι προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου που δεν κατέχει οργανικές θέσεις.

3. Η επάνοδος συντελείται αυτοδικαίως με την υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης από τον/την ενδιαφερόμενο/η, μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων, ή της λήξης της θητείας τους.

Διαβάστε εδώ τη σχετική εγκύκλιο 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *