Α. Σκέρτσος: Κλείσιμο των δημοτικών εισηγήθηκαν οι επιστήμονες – Στις 12 οι σχετικές ανακοινώσεις απο τη Ν. Κεραμέως

Το κλείσιμο των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε, 15 μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και 8 πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψιν της τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

«Συνεδρίασε χθες η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων και η εισήγηση ήταν 15-8. 15 επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και 8 ότι θα πρέπει να περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές τις εισηγήσεις επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, οπότε θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς αργότερα μέσα στη μέρα. Η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Επιπροσθέτως, εξήγησε τους λόγους που θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων τονίζοντας ότι παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, η οποία πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ένα ποσοστό 0,1% του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού, του λεγόμενου δείκτη Rt. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown, το οποίο είναι ένα ανεπιθύμητο μέτρο, γιατί επιφέρει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία των πολιτών», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Σχετικά με το σύστημα υγείας, ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή διάγουμε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να μην υπάρξει η επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε μια κατάρρευση, ειδικά στις νοσοκομειακές δομές της βορείου Ελλάδος και πιστεύω ότι θα αποφύγουμε αυτό το κακό σενάριο. Έχουν προστεθεί απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κι έχουν γίνει κι οι απαραίτητες ενισχύσεις και στο προσωπικό».

Σημειώνεται πως  στις 12:00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδειας, η σχετική συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η ανάγκη να σταματήσει η μαζική μετακίνηση γονέων κατά την μεταφορά παιδιών από και προς τα δημοτικά και νηπιαγωγεία το πρωί και το μεσημέρι βρίσκεται πίσω από την εισήγηση των ειδικών για lockdown στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι να αποφευχθούν επιπλέον μετακινήσεις 1,5 εκατ. πληθυσμού, ενός αριθμού που αντιστοιχεί στην παράδοση και παραλαβή των 700.000 μαθητών που φοιτούν στα δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω μετακινήσεων, που πραγματοποιούνται καθημερινά με τα σχολεία ανοιχτά, είναι η δημιουργία εστιών πιθανής μετάδοσης του ιού εκτός των σχολείων. Στόχος της εισήγησης των ειδικών για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος.

liberal.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *