Αξιόπιστη άμυνα, παιδεία και επιβίωση

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου

http://www.sigmalive.com

 

Η εθνική άμυνα είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα της παιδείας και της εκπαίδευσης

Η ευθύνη κάθε σοβαρού κράτους είναι η ασφάλειά του και η εθνική και κρατική επιβίωσή του. Αυτές διασφαλίζονται με αξιόπιστη και αποτρεπτική άμυνα, που στηρίζεται στην παιδεία που γαλουχεί ηθικά, πνευματικά και εθνικά τους νέους και τους εμπεδώνει τις αρετές της φιλοπατρίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοθυσίας, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Λαμβάνω ηλεκτρονικά ένα πολύ ενδιαφέρον περιοδικό, τις «Εθνικές Επάλξεις», που εκδίδει ο Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Αμύνης Ελλάδος. Στο τελευταίο τεύχος του, δημοσιεύεται ένα βαρυσήμαντο άρθρο για τη συνάρτηση της εθνικής άμυνας με την παιδεία. Αναδημοσιεύω εκτενή αποσπάσματα επειδή είναι αρκούντως επίκαιρο και διδακτικό και για τους δικούς μας Ελληνόπαιδες: «Η έννοια τής Εθνικής Άμυνας είναι μια σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει κάθε μορφή υπεράσπισης ενός έθνους, έναντι επιβουλών και διεκδικήσεων που – άμεσα ή έμμεσα – απειλούν την ύπαρξη, την επιβίωση και την ακεραιότητά του. Κάθε αντίσταση και αγώνας, ένοπλος ή ηθικός, εναντίον έμπρακτης ή επαπειλούμενης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας και τής αξιοπρέπειας ενός έθνους, συνιστά τι ονομάζουμε Εθνική Άμυνα.

»Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια της άμυνας έχει συνδεθεί με την έννοια του έθνους, αφού αναλαμβάνεται και ασκείται κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας, για να διαφυλαχθούν τα ιερά και τα όσια, τα οποία συνιστούν ένα Έθνος: Η πατρίδα, η θρησκεία, η οικογένεια, οι θεσμοί, η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία, ο πολιτισμός. Επιπλέον, η Εθνική Άμυνα αποτελεί πρωτεύοντα συντελεστή της εθνικής ισχύος, ο οποίος εγγυάται τα εθνικά συμφέροντα και προσδιορίζει το γεωπολιτικό δυναμικό και το διεθνές κύρος της χώρας. Για τους λόγους αυτούς η διαφύλαξη της ακεραιότητας και των συμφερόντων του έθνους αποτελεί εθνική υπόθεση και ορθά έλαβε τον τίτλο Εθνική Άμυνα. Βασικός παράγοντας της δομής της Εθνικής Άμυνας και πολλαπλασιαστής της στρατιωτικής ισχύος, είναι η ποιότητα και το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού των Ε.Δ. Προς τούτο το εμπλεκόμενο προσωπικό απαιτείται να έχει υψηλού επιπέδου ψυχικά, πνευματικά και σωματικά προσόντα, προκειμένου να δύναται να ανταποκριθεί στις αντίξοες συνθήκες και τις κρίσιμες καταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την σωματική ακεραιότητα, αλλά και αυτή ακόμη την ανθρώπινη ζωή.

»Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές, ότι η Εθνική Άμυνα δεν επιτυγχάνεται με μια απλή λογιστική διαδικασία και πρακτική, αλλά μέσω μιας, πολυσύνθετης κινητοποίησης και συνεργασίας των φορέων και των
πολιτών του κράτους. Στηρίζεται σε ιδανικά και αξίες, οι οποίες πηγάζουν από την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παρακαταθήκες του έθνους. Αυτό ακριβώς αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη μιας αξιόπιστης εθνικής άμυνας. Το στρατιωτικό προσωπικό μαχόμενο (όταν απαιτηθεί), για ιδανικά και αξίες αισθάνεται εθνική υπερηφάνεια και ταυτόχρονα διακατέχεται από υψηλό φρόνημα και θέληση για την εκτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα. Είναι προφανές, ότι η εθνική άμυνα είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα της παιδείας και της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι μια σοβαρή εθνική υπόθεση με την οποία γαλουχούνται οι νέοι στα νάματα των ακατάλυτων και διαχρονικών αξιών του έθνους, γεγονός που τους καθιστά υπευθύνους και ικανούς πολίτες για να επιτελέσουν το εθνικό τους χρέος όταν απαιτηθεί. Το κορυφαίο έργο της παιδείας είναι να διαπλάθει τη νέα γενιά, ώστε να αποκτά ελληνική συνείδηση μέσα από τη γνώση της εθνικής ιστορίας, του πολιτισμού και των αναλλοίωτων αξιών του ελληνισμού.

»Με αυτόν τον τρόπο η παιδεία σφυρηλατεί την ψυχή των νέων και τους καθιστά κοινωνούς του ένδοξου παρελθόντος και ικανούς να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην Εθνική Άμυνα, όταν απαιτηθεί και η πατρίδα σημάνει προσκλητήριο. Παράλληλα αποκτούν πρότυπα, τα οποία σηματοδοτούν την προσωπική τους πορεία και τους καθιστούν φορείς του μεγαλείου της Ελλάδας και συνειδητούς υπερασπιστές των ιερών και των οσίων του έθνους. Είναι σαφές ότι σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες είναι η φιλοπατρία, η πίστη στο θεό, η αγωνιστικότητα, η φιλοτιμία, η εθνική ενότητα και το εθνικό φρόνημα. Οι νεφελώδεις ιδεολογικές αντιλήψεις και οι μηδενιστικές ανατροπές, δεν συνεισφέρουν θετικά στην υπόθεση της Εθνικής Άμυνας, αλλά αρνητικά. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι ο ρόλος της παιδείας είναι σημαντικός και καθοριστικός για την επιβίωση και την πρόοδο του έθνους. Εθνική Άμυνα και παιδεία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και συνυπάρχουν σε όλη τη μακραίωνα ιστορική πορεία του έθνους μας.

»Η εξασθένηση και η αποστέωση της ελληνικής παιδείας από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν και τις εθνικές παρακαταθήκες, δεν προετοιμάζει επαρκώς σε ηθικό και πνευματικό επίπεδο τις επερχόμενες γενεές, προκειμένου να αντιληφθούν την έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Η υπάρχουσα γεωπολιτική αστάθεια στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες προκλήσεις και απειλές εναντίον της πατρίδας μας, επιβάλλουν την ανάγκη διατήρησης ή βελτίωσης όπου απαιτείται της εθνικής μας ισχύος και διαμόρφωσης μιας αξιόπιστης εθνικής άμυνας, η οποία θα εγγυάται τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *