Αναγνώριση της προσφοράς των εκπαιδευτικών – To Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίνεται έστω και συμβολικά στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που απασχολούνται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα είναι οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Κατόπιν πρότασης της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως θα διατεθούν στους δικαιούχους επιταγές (voucher) αξίας 200 € ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, με στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας μας στη νέα, ψηφιακή εποχή, στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.

 

Η Πολιτεία αναγνωρίζει εμπράκτως την προσφορά των εκπαιδευτικών στην κοινωνία και το γεγονός πως πάλεψαν με δικά τους μέσα να κρατήσουν την τηλεκπαίδευση όρθια. Κανένας εργαζόμενος δεν εργαζόταν σπίτι του χωρίς ο εργοδότης του να του έχει εξασφαλίσει πως θα έχει υπολογιστή, εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο ικανή να στηρίξει την εργασία του.

Ακόμα κι αν η διδασκαλία γινόταν από το σχολείο, ούτε αυτά ήταν πλήρως εξοπλισμένα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας ποιοτικής παροχής τηλεκπαίδευσης.

Η ελληνική κοινωνία και το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίνονται έστω και συμβολικά στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών καθώς κανένας δεν θα έπρεπε να θεωρεί  δεδομένο πως οι εκπαιδευτικοί με τους πενιχρούς μισθούς τους διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό στα σπίτια τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα μάλιστα  με το άρθρο του ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας: «1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

 

Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν πράττει το αυτονόητο και ενισχύει όλους ανεξαιρέτως τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς της τάξης οι οποίοι κάθε μέρα και με κάθε μέσο πασχίζουν για να παρέχουν στα ελληνόπουλα παιδεία υψηλού επιπέδου και ανάλογη της σημερινής εποχής που συνδυάζει τη δια ζώσης με την υποστηρικτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

Η εμπειρία της Πανδημίας κατέδειξε την γύμνια των σχολείων μας σε ψηφιακό εξοπλισμό και η ανάπτυξη στον τομέα αυτό υπήρξε αλματώδης για τη χώρα μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το εκπαιδευτικό μας σύστημα ενισχύθηκε και με μόνιμους εκπαιδευτικούς και με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ενισχύθηκαν σε τεχνολογικά μέσα οι μαθητές και τώρα ήρθε η σειρά των εκπαιδευτικών.

 

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 141 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Η υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στον τομέα των νέων τεχνολογιών, έχει ως στόχο να στηρίξει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών γιατί πράγματι αν δεν ενισχυθούν οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανέβει και το επίπεδο της παιδείας μας.

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *