Ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει λεφτά για διακοπές…

Άλλο ένα (αρνητικό) ρεκόρ για τους Ελληνες στην Ε.Ε. καταγράφει η Eurostat, αυτή τη φορά σε σχέση με το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η «τσέπη» τους να πάνε μία εβδομάδα διακοπές.

Η Ελλάδα, βρίσκεται μετά τη Ρουμανία και την Κροατία στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό των κατοίκων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν μία εβδομάδα το χρόνο εκτός του σπιτιού τους προκειμένου να πληρώσουν τις διακοπές τους.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτών που αδυνατούν να λείψουν έστω και μία εβδομάδα το χρόνο από το σπίτι τους είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο 51% (στοιχεία 2018), ενώ υψηλότερα στην κατάταξη είναι η Ρουμανία με 58,9% και η Κροατία με 51,3%. Μετά τη χώρα μας στην τρίτη θέση ακολουθεί η Κύπρος επίσης με ποσοστό κοντά στο 51% και η πεντάδα συμπληρώνεται από τους Ιταλούς, οι οποίοι σε ποσοστό 43,7% δεν μπορούν να λείψουν μία εβδομάδα από το σπίτια τους.

Το αντίστοιχο, μέσο ποσοστό για τους Ευρωπαίους, ηλικίας άνω των 16 ετών, που δεν αντέχουν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα είναι πλέον στο 28,3%, νούμερο που έχει βελτιωθεί σε σχέση με μία εξαετία πριν, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2013 περίπου 4 στους 10 Ευρωπαίους (39,5%) δεν είχε τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Οι πιο …προνομιούχοι της Ευρώπης όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το 2018 είναι οι Σουηδοί με μόλις 1 στους 10 να μην «αντέχει» μία εβδομάδα εκτός σπιτιού (9,7%) και ακολουθούν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με ποσοστό 10,9%.

Οι Γερμανοί βρίσκονται και αυτοί χαμηλά, με ποσοστό 14,5% αυτών που δεν αντέχουν οικονομικά να λείψουν από το σπίτι τους μία εβδομάδα, ενώ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκονται επίσης οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.

Πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. βρίσκονται πλέον οι γείτονές μας, οι Βούλγαροι με ποσοστό 30,5% και μάλιστα με εντυπωσιακές επιδόσεις αν ληφθεί υπόψη ότι το 2012 ποσοστό 74% δεν είχε τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από την εστία του!

Η Eurostat καταγράφει και τα νούμερα της τελευταίας δεκαετίας: Για τους Ελληνες η εικόνα είναι χειρότερη σε σύγκριση με το 2009, χρονιά κατά την οποία το ποσοστό αυτών που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για μία εβδομάδα εκτός σπιτιού ήταν στο 46,3% με τη χειρότερη χρονιά στη δεκαετία να είναι το 2015 (53,7%), γεγονός το οποίο δικαιολογείται από τις πολιτικές εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού που επέφεραν και τα capital controls.

Πτώση και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Ενδεικτικά της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες είναι και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις και τις αφίξεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών Καταλυμάτων Σύντομης Διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια), που διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται ότι, κατά το 2018, οι αφίξεις στα συλλογικά καταλύματα σύντομης διαμονής ανήλθαν σε 6,41 εκατ, έναντι 5,9 εκατ. το 2017, και οι διανυκτερεύσεις σε 31,52 εκατ. το 2018, έναντι 29,72 εκατ. το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,5% και 6% αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών κατά 15,9% και 10,9% αντίστοιχα, κατά το 2018 σε σχέση με το έ2017.

Αντίθετα μείωση παρατηρείται κατά το ίδιο διάστημα στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των Ελληνων κατά 7% και 9,5% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 6,41 εκατ. αφιξεων του 2018 σε Ελληνες αντιστοιχεί το 1,77 εκατ. και σε ξένους τα 4,64 εκατ..

πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *