Χρυσή ευκαιρία να καταργηθούν οι καταλήψεις

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Η κατάληψη δημοσίου κτηρίου και σχολείου από μαθητές είναι αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπάγγελτα και οι γονείς κανονικά τιμωρούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σύμφωνα με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα.Τα τελευταία 30 χρόνια με την ανοχή της Πολιτείας έχει γίνει η αγαπημένη συνήθεια των μαθητών οι οποίοι πολλές φορές με ασήμαντη αφορμή κλείνουν τα σχολεία.Η κατάληψη, με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συνιστά πλέον αποδεκτό, από την εκπαιδευτική κοινότητα, έθιμο της σχολικής ζωής .

Πολλές φορές τα αιτήματα των καταλήψεων είναι προσχηματικά γιατί οι μαθητές θέλουν να χάσουν μάθημα.Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες καταλήψεις είχαν  ως κυρίαρχο αίτημα ένα εθνικό θέμα κάτι που σε πολλές κρίσιμες ιστορικές περιόδους έχει συμβεί ξανά στη χώρα μας, δηλαδή η νεολαία να πρωτοστατεί σε εθνικούς αγώνες.Μάλιστα, το 1992, η ίδια η Πολιτεία είχε καλέσει τους μαθητές να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια και πορείες σε όλη την Ελλάδα για τη Μακεδονία.Το άρθρο 120 του Συντάγματος αναφέρεται στον “πατριωτισμό των Ελλήνων” εισάγοντας μια έννοια ιδιαίτερα σημαντική για την Δημοκρατία μας που πολλές φορές ξεχνάμε.

Δυστυχώς, οι μαθητές στα σχολεία μας δεν διδάσκονται σωστά την Πολιτειακή Παιδεία ώστε να διαμορφώνονται ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες οι οποίοι δεν θα επέλεγαν ποτέ αντιδημοκρατικούς τρόπους, όπως η κατάληψη, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Η κατάληψη των σχολείων συνηθίζεται να επιλέγεται ως έκφραση διαμαρτυρίας, αντί της αποχής, ώστε να μην πάρουν οι μαθητές που συμμετέχουν απουσίες.Πολλές φορές μάλιστα οι καταλήψεις έχουν καταγγελθεί ως υποκινούμενες ή έχουν “καπελωθεί” από κόμματα.

Ο τωρινός Πρωθυπουργός μας, έγινε πρώτη φορά γνωστός, ως μαθητής που έκανε κατάληψη στη Γκράβα, με τη συνέντευξη που είχε δώσει στην Άννα Παναγιωταρέα.Ήταν τότε που η δική μου γενιά έκανε καταλήψεις!!

Ήταν το 1990 που ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου του και μέλος της ΚΝΕεκπροσωπούσε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους καταληψίες μαθητές.Τότε το θέμα που είχε θέσει ο μαθητής Αλέξης Τσίπρας ήταν το “δικαίωμα των μαθητών να μπορούν οι ίδιοι να κρίνουν αν κάποια ώρα θα θελήσουν να λείψουν από το μάθημα”.

Μάλιστα η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, παρουσιάστρια της εκπομπής είχε πει on air: «Αλέξη, σήμερα είσαι 17 χρόνων, αν μου δώσει ο Θεός χρόνια να ζήσω, θα σε έχω και πάλι κάποια στιγμή απέναντί μου. Εγώ θα είμαι μια απλή δημοσιογράφος και εσύ αρχηγός κόμματος». Προφητική η Άννα Παναγιωταρέα!

Πάντοτε όμως στις καταλήψεις εκφράζεται η αμφισβήτηση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.Πιθανά σήμερα οι καταλήψεις ενοχλούν χώρους που τις χρησιμοποιούν ως πολιτικό μέσο.Να όμως μια χρυσή ευκαιρία να καταργηθούν οι καταλήψεις με Συνταγματική διάταξη η οποία θα προστατεύει τη δυνατότητα έκφρασης της διαμαρτυρίας των μαθητών απαγορεύοντας να προβαίνουν σε κατάλήψεις.Αν όχι τώρα, πότε;

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

Διαβάστε επίσης...

Σχολεία: Καταλήψεις, βία και ανησυχία για τον κοροναϊό

TweetΤο πρωί της Πέμπτης σε γυμνάσιο του Ηρακλείου, πατέρας μαθητή επιτέθηκε στην διευθύντρια του παιδιού …

Νέα, ψηφιακή εποχή για τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία:προηγμένο περιβάλλον αναζήτησης, εύχρηστα εργαλεία για όλους

TweetΗ υπηρεσία  Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία άλλαξε, παρέχοντας νέα, εύχρηστα εργαλεία αναζήτησης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, …

1η συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Διαλόγου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Διάλογος της Ε.Ε. με τους νέους»

TweetΜε απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή του συνόλου των 25 μελών της πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *