Υποσιτίζονται 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης

 

 

Tεράστιες διαστάσεις παίρνει σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας, το πρόβλημα της πείνας και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υποσιτίζονται τουλάχιστον 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης. Στα παιδιά αυτά παρέχεται πρωινό με πρωτοβουλία του Σωματείου Εθελοντών , οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά φαγητό σε 87 άτομα κι εκτάκτως εν όψει του Πάσχα διανέμουν τσάντες με τρόφιμα σε 92 ακόμα περιπτώσεις οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων. Επίσης, εδώ και 20 μέρες έχουν ξεκινήσει την πρωτότυπη δράση “Το κρεμαστό καρβελάκι”, για να μη λείπει το ψωμί από το τραπέζι κανενός.

 

ΠΕΙΝΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τουλάχιστον 50 είναι οι μαθητές σχολείων της Μεσσήνης που υποσιτίζονται, οι 20 εκ των οποίων φοιτούν στο ίδιο σχολείο, όπως διαπίστωσε το σωματείο κατά τη συνεργασία που είχε με τους διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων. Από αυτά μόνο δύο είναι τσιγγανάκια και το ένα από αυτά βρέθηκε από εκπαιδευτικό σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της πείνας. “Δεν ανεχτήκαμε να υπάρχουν παιδιά που πεινάνε” επεσήμανε μιλώντας στην “Ε” η  πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου. Εξήγησε πως οι εκπαιδευτικοί είχαν διαπιστώσει πως ορισμένα παιδιά είναι αδυνατισμένα και δεν έχουν κολατσιό στο σχολείο. Η διαπίστωση αυτή έγινε σε δημοτικά και γυμνάσια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και μαθητές λυκείου που υποσιτίζονται καθώς τα παιδιά του λυκείου εκδηλώνονται πιο δύσκολα. Το σωματείο κατέγραψε αρχικά 30 μαθητές και απευθύνθηκε είτε στα κυλικεία των σχολείων είτε σε φούρνους της γειτονιάς καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους για πρωινό, διακριτικά. Στη συνέχεια προέκυψαν οι 20 μαθητές συγκεκριμένου σχολείου, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται πλέον από προσφορές συσκευασμένων κυρίως προϊόντων από σούπερ μάρκετ της πόλης.

“Αυτό σημαίνει πως και οι οικογένειες αυτών των παιδιών έχουν ανάγκη από στήριξη, όχι μόνο στις γιορτές, αλλά πιθανότατα καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς” επισημαίνει η κ. Αντωνάκου. Οπως λέει, η δημοτική αρχή γνωρίζει για το πλήθος των πολιτών που σιτίζουν οι εθελοντές, με εισφορές και προσφορές αποκλειστικά των ίδιων των εθελοντών κι ευαισθητοποιημένων πολιτών κι επιχειρηματιών. Από τη μεριά του δήμου πάντως, έχει παραχωρηθεί ο χώρος όπου στεγάζεται το σωματείο.

 

ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΓΙΑ 87 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ

Μαγειρεμένο φαγητό ή τσάντες γεμάτα τρόφιμα διανέμονται από τους εθελοντές για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών 87 άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, που είναι μοναχικά άτομα, ηλικιωμένα ή όχι, καθώς επίσης οικογένειες οικονομικά ευπαθείς, που μένουν είτε στην πόλη της Μεσσήνης είτε σε χωριά του διευρυμένου δήμου. Για τη διανομή μάλιστα του φαγητού υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο εθελοντών, ώστε να μοιράζεται το μαγειρεμένο φαγητό κάθε δεύτερη μέρα και οι τσάντες με τα τρόφιμα να φτάνουν στις νοικοκυρές κάθε 15νθήμερο, γεμάτες με τρόφιμα που καλύπτουν τις ανάγκες όλης της οικογένειας για κάθε μέρα ξεχωριστά. Και φυσικά από τις τσάντες δε λείπουν ούτε το κρέας και τα ψάρια, ούτε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πέρα όμως από την τακτική σίτιση, υπάρχουν και τα καθημερινά έκτακτα περιστατικά. Και όπως λέει η πρόεδρος του σωματείου, πάντα το ψυγείο του είναι γεμάτο με τρόφιμα για όποιον ζητήσει φαγητό. Και κάθε μέρα θα απευθυνθούν στο σωματείο τουλάχιστον 2 – 3 οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα επιπλέον.

 

ΚΑΛΑΘΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

Καλάθια αγάπης του Σωματείου Εθελοντών θα βρίσκονται στη διάρκεια των εορτών στα σούπερ μάρκετ της πόλης και η κ. Αντωνάκου ζητεί από τους πολίτες να μην τα προσπεράσουν με αδιαφορία. Οσα προϊόντα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ ήδη ξεκίνησε η διανομή τροφίμων για 92 επιπλέον περιπτώσεις, εκτάκτως εν όψει του Πάσχα.

Πρόκειται για μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη ή οικονομικό αδιέξοδο και σ΄ αυτούς μοιράζονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων, μεταξύ των οποίων και 110 κιλά κρέας.

“Δυστυχώς γίναμε προφήτες μεγάλων κακών, καθώς λόγω της κρίσης αυξήθηκαν πολύ οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη για φαγητό. Οταν ξεκινήσαμε το 2006 είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα, σε πολύ μικρότερες διαστάσεις και ήδη αναζητούσαμε λύσεις” σημειώνει η πρόεδρος κι επισημαίνει πως τη δράση του Σωματείου Εθελοντών έχουν αντιληφθεί οι πολίτες που ανταποκρίνονται και προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και άλλα είδη, ενώ εμπιστεύονται κάθε δράση του σωματείου συμβάλλοντας ενεργά.

 

“ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ”

Η πρωτοβουλία του σωματείου για το “Κρεμαστό καρβελάκι” μέσα σε μόλις λίγες ημέρες βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες. Πρόκειται για καρβελάκια ψωμιού που διαθέτει κάθε φούρνος, σε κάθε γειτονιά της Μεσσήνης, σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τα χρήματα για τη διάθεση του ψωμιού συγκεντρώνονται σε κουμπαράδες στα ταμεία των αρτοποιείων από τα ρέστα συνήθως του κάθε πελάτη, ο οποίος ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία των εθελοντών. Οποιος έχει ανάγκη γνωρίζει πως στο φούρνο της γειτονιάς του θα τον περιμένει το δικό του καρβελάκι που θα του προσφέρει διακριτικά ο αρτοποιός.

“Το ονομάσαμε «Κρεμαστό καρβελάκι» γιατί είναι μια άκρως εθελοντική πράξη. Οταν κάποιος δεν έχει ψωμί και βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία, μπαίνει μέσα στο φούρνο, κοιτάζει αν υπάρχει το κρεμαστό καρβελάκι και ο αρτοποιός του το προσφέρει. Πρόκειται για δράση που αφορά όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τις γιορτές” εξηγεί η κ. Αντωνάκου. Οπως μάλιστα συμπληρώνει, υπάρχουν σκέψεις η δράση αυτή να επεκταθεί και πέραν των αρτοποιείων, αφού ήδη υπάρχουν αιτήματα για κρεμαστά καρβελάκια και σε άλλους χώρους. “Μέσα από μια μικρή συνεισφορά ανοίγεται μια μεγάλη ποιοτικά εθελοντική δράση, γιατί ανοίγει δρόμους κοινωνικής αλληλεγγύης” επισημαίνει σημειώνοντας πως “γίνεται με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός ξεκινάει από το σεβασμό στον αδύναμο. Ολη η προσπάθεια γίνεται με μεγάλη ευαισθησία, χωρίς να υπάρχει οίκτος. Αντίθετα υπάρχει ευπρέπεια, εθελοντική προσφορά και αλληλεγγύη”. Βέβαια, αρκετοί αρτοποιοί είχαν πάρει νωρίτερα την πρωτοβουλία και μόνοι τους προσέφεραν καρβελάκια σε χαμηλότερη τιμή, σε όσους είχαν ανάγκη.

 

ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Είναι πάρα πολλοί οι μοναχικοί συνάνθρωποί μας και οι οικογενειάρχες που ζητούν βοήθεια από το Σωματείο Εθελοντών. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μια επιτροπή που αξιολογεί τα αιτήματα, με βάση το εκκαθαριστικό της Εφορίας, την οικογενειακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης. Για να συζητηθεί μια αίτηση έχει τεθεί ως ανώτατο όριο το ποσό των 7.000 ευρώ.

 

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΪΟΥ

Μεγάλη όμως είναι η ανάγκη συνανθρώπων μας για αίμα και το σωματείο έχει καθιερώσει αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών. Πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο και στη Γιορτή της Μητέρας. Ετσι, η επόμενη πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου στο χώρο του ΚΑΠΗ Μεσσήνης, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας και με τη στήριξη των ιερών ναών.

 

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 

Η δράση του Σωματείου Εθελοντών είναι πολύ μεγάλη καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή στις εκδηλώσεις του δήμου και διάβασμα παιδιών.

Εθελοντές βοήθησαν και στη διοργάνωση του μαθητικού φεστιβάλ που διοργανώθηκε αυτές τις ημέρες στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως και στο μαραθώνιο που διοργανώθηκε στην πόλη  προ ημερών.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/25512-ypisitismos-messini-ethelontes

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *