Το EUDEC Greece μας προσκαλεί να κάνουμε πράξη τη Δημοκρατική Παιδεία

Ο Ευάγγελος Βλαχάκης, η Βιολέτα Νάτση, η Ζωή Βάλερη, ο Στέλιος Δεσποτάκης και η Χριστιάνα Μόσχου είναι οι ιδρυτές του EUDEC Greece και διοργανωτές του EUDEC18 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα.

Το EUDEC Greece είναι παράρτημα της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUDEC(European Democratic Education Community/Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία) και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας η οποία βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές:
– την ισοτιμία, συν-ευθύνη και συνεργασία δασκάλων και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.
– το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα το περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους.

Τα μέλη του EUDEC Greece, όπως αναφέρουν, επέλεξαν τη συνεργασία με το EUDEC και την ένταξη σε αυτό γιατί θεωρούν πως είναι συμπεριληπτικό όλων των εκπαιδευτικών δομών που κάνουν πράξη, εξελίσσουν και προωθούν τη δημοκρατία στην εκπαίδευση.

Σκοπός του EUDEC είναι:
– Να προωθήσει και να υποστηρίξει όλες τις μορφές Δημοκρατικής Παιδείας στην Ευρώπη.
– Να καθιερώσει νομικά το δικαίωμα να ιδρύονται δημοκρατικά σχολεία και κατ’ επέκταση να βοηθά τα εγχειρήματα που κινητοποιούνται προς την ίδρυση τέτοιων σχολείων.
– Να λειτουργεί ως πρωταρχικός συμβουλευτικός οργανισμός και συνδετικό δίκτυο για τα ευρωπαϊκά σχολεία και οργανισμούς που ασκούν και επιδιώκουν να αναπτύξουν και να προωθήσουν τη δημοκρατία στην εκπαίδευση.
– Να παρέχει υποστήριξη στα σχολεία και στα εγχειρήματα, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους μαθητές και στους σπουδαστές και να διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ τους.

Στους καταλόγους σχολείων και εγχειρημάτων του EUDEC θα βρείτε το Summerhill, Μοντεσσοριανά Σχολεία, Δημόσια Σχολεία, Ιδιωτικά Σχολεία, ομάδες οικουμενικής μάθησης, Σχολεία Sudbury, Σχολεία του Δάσους, Οικο-κοινότητες και πάει λέγοντας από όλον τον κόσμο, για όλες τις ηλικίες.


eudec4

Δημοκρατική Παιδεία
«Οι διάφορες μορφές Δημοκρατικής Παιδείας υποστηρίζουν κοινά το πνεύμα της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το εφαρμόζουν ως το κύριο πλαίσιο για τις καθημερινές πρακτικές σε όλα τα περιβάλλοντα μάθησης».

Τι είναι όμως η Δημοκρατική παιδεία; Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη του EUDEC Greece στην καρδιά της Δημοκρατικής Παιδείας βρίσκεται:
– η εμπιστοσύνη στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο και στην ικανότητα του να συνέρχεται σε κοινότητες και να συναποφασίζει μέσα από συλλογικές διαδικασίες
– η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών, πέρα από διαχωριστικές γραμμές
– η ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου με οδηγό την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας όπως άλλωστε δηλώνει και το άρθρο 5 του Ελληνικού Συντάγματος.


eudec3Στόχοι του EUDEC Greece
– Προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας σαν ένα λογικό και πρότυπο εκπαιδευτικό μοντέλο για την Ελλάδα.
– Διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου EUDEC18 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα.
– Ίδρυση και υποστήριξη δημοκρατικών σχολείων και συναφών σχολείων/εκπαιδευτικών δομών για όλες τις ηλικίες σε όλη την επικράτεια.
– Λειτουργία ως γέφυρα γνώσης και πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά στη Δημοκρατική Παιδεία.

Η δράση του EUDEC Greece θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στην ιστοσελίδα www.eudec.gr η οποία θα είναι έτοιμη σύντομα. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

Ακαδημία Άνοιξης ‘17 / 5ήμερη δια-ηλικιακή και διεπιστημονική εκπαιδευτική κοινότητα με βάση τη δημοκρατική συνέλευση χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
– Παρουσίαση “Βιώματα Εκπαίδευσης από δύο σχολεία-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για μία Δημοκρατική Παιδεία (EUDEC): Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ελλάδα” (Τόμος 2 – σελ. 49) στο Πανελλήνιο Συνέδριο “Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: θεωρία και πράξη. Αναζητώντας το ελκυστικό και αποτελεσματικό σχολείο”.
– Προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις για την Δημοκρατική Παιδεία.
– Πρόταση Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση» προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
– Σύμπραξη μεταξύ Δημοκρατικών Σχολείων του EUDEC και Ελληνικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη διάχυση των τεχνικών της Δημοκρατικής Εκπαίδευσης.
“Εργαστήρι για τη Δημοκρατική Σχολική Τάξη” (Workshop 2) στο Διεθνές Συνέδριο EDEN Open Classroom 2017: Open Schools for Open Societies.
– Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.
– Συνεργασία με το Nature Play Agile Learning Centre με τακτικά Σαββατοκύριακα συναντήσεων με στόχο την αρωγή αρωγών και οικογενειών.
– Συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελλάδας στο EUDEC17 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) στο Παρίσι.
– Διοργάνωση του EUDEC18 στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018


eudec5Τρόποι Συμμετοχής
Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε με οποιονδήποτε τρόπο (δείτε εδώ) στο EUDEC Greece ή αν έχετε κάποιες απορίες, σχόλια κ.α. μπορείτε να γράψετε στο info@eudec.gr.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες:
Γίνε μέλος του EUDEC Greece
Δωρεές στο EUDEC Greece
Μπες σε ομάδα εργασίας
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου για να λαμβάνεις Δελτία Τύπου και ενημερώσεις

tetartopress.gr

Διαβάστε επίσης...

To σενάριο για κλείσιμο των Σχολείων σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία

TweetΣύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία και τον δημοσιογράφο κ.Εύρη Τσουμή το ΥΠΑΙΘ επεξεργάζεται σενάριο  για …

Τι απαντά το Υπουργείο για το ενδεχόμενο κλεισίματος των Σχολείων στις 15 Νοεμβρίου

TweetΠολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, έκλεισαν τα σχολεία για δυο εβδομάδες λόγω της …

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η δασκάλα που έσωσε τους μαθητές της

TweetΓια το περιστατικό με την κατάρρευση ψευδοροφής σχολικής αίθουσας σε δημοτικό σχολείο στη Πυλαία Θεσσαλονίκης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *