Το 24% των ηλικιωμένων στην Ελλάδα ζει μόνο

Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία ξεκινά από τον Σεπτέμβριο το Ινστιτούτο Prolepsis

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης βρίσκεται το Ινστιτούτο Prolepsis, προκειμένου να υλοποιήσει μία νέα πρωτοβουλία, που αφορά στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Αφροδίτη Βελουδάκη. Όπως επισημαίνει πρόκειται για ένα έργο που ξεκινάει άμεσα μέσω της δημιουργίας μικρών ομάδων εθελοντισμού σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, γειτονιάς.

«Οι εθελοντές θα επισκέπτονται τους ηλικιωμένους στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα, ή θα τους τηλεφωνούν εφόσον η επίσκεψη δεν καθίσταται εφικτή. Παράλληλα με αυτές τις προσωπικές επαφές, θα διοργανώνονται συλλογικές δράσεις, όπως περπάτημα, βόλτα για καφέ, θέατρο, επισκέψεις σε μουσεία, κ.α προκειμένου τα ηλικιωμένα άτομα να έχουν συντροφιά και να βγουν από την απομόνωση που βιώνουν». Και το ερώτημα εύλογο για το πότε και από πού θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. «Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία σχεδιασμού και προετοιμασίας εφαρμογής της πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, αρχικά από κάποιες περιοχές της Αττικής που έχουμε ήδη δραστηριότητα και εθελοντές, όπως πχ το Μάτι, η Νέα Σμύρνη, η Βουλιαγμένη και άλλα σημεία του νομού. Στο 210-62-55-700 μπορεί να επικοινωνεί όποιος ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα, είτε θέλει να συμμετέχει ως εθελοντής είτε να ενταχθεί ως ωφελούμενος».

Το 24% των ηλικιωμένων στην Ελλάδα ζει μόνο

Αφορμή για το πρόγραμμα, σύμφωνα με την κυρία Βελουδάκη στάθηκαν τα θλιβερά νούμερα της χώρας μας σε σχέση με τους ηλικιωμένους. «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών (21,5% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 2,3 εκατομμύρια άτομα). Ταυτόχρονα, το 24% περίπου των ηλικιωμένων ζουν μόνοι τους, δηλαδή περίπου 550.000 άτομα. Εκτός από τη μείωση της ποιότητας ζωής, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους». Tο 22,8% των ηλικιωμένων στη χώρα μας (529.000 άτομα) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, αναφέρει η κα Βελουδάκη. Προσθέτει ακόμη ότι άνω του 80% αντιμετωπίζει χρόνια πάθηση, ενώ άνω του 53% έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας. «Επιπλέον, τα ηλικιωμένα άτομα πλήττονται περισσότερο και πιο άμεσα μετά από κάποια φυσική καταστροφή, όπως συνέβη και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική».

Συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres

Για να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα άτομα τρίτης ηλικίας, προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres, λέει η κυρία Βελουδάκη. «Πρόκειται για ένα μεγάλο οργανισμό με εμπειρία και πλούσιο έργο σε θέματα στήριξης των ηλικιωμένων, και παρουσία σε πολλές χώρες όπως Αμερική, Καναδά, Ιρλανδία, Ισπανία, Πολωνία και αλλού. Έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν όπως μπορούν, προσαρμόζοντας πάντοτε τα μοντέλα και τις πρακτικές στις ανάγκες της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης...

Κορονοϊός: Συσκευές θερμομέτρησης από σήμερα στις λαϊκές αγορές

TweetΤην θερμομέτρηση των πωλητών θα αναλάβουν δύο γιατροί Δύο συσκευές θερμομέτρησης θα βρίσκονται από σήμερα …

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Πώς θα είναι ο κόσμος μετά τον κοροναϊό – Η εκπαίδευση των νέων από το σπίτι μέσω ενός υπολογιστή ή απλά ενός κινητού θα είναι ό,τι πιο συνηθισμένο.

TweetΜεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα γίνονται πειραματόζωα, όχι μόνο σε φάρμακα αλλά και σε καταστάσεις. …

Μια Ελληνίδα δασκάλα δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό σχολείο με πλούσιο βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό

Tweet Μια Ελληνίδα δασκάλα η Μπέσιου Χριστίνα, 23 χρονών και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *