Το 1ο βιβλίο των έγκλειστων μαθητών του σχολείου των φυλακών Δομοκού παρουσιάζεται στη Λαμία

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 7μμ στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στη Λαμία.

Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ» των έγκλειστων του σωφρονιστικού καταστήματος  Δομοκού που παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών.

Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής:

“Η ιδέα για τη δημιουργία ενός βιβλίου Δημιουργικής Γραφής γεννήθηκε βλέποντας καθημερινά τους εκπαιδευόμενους του σχολείου να προσπαθούν, με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας, να εκφραστούν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους φόβους, αλλά κυρίως τα όνειρά τους.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική, το γκράφιτι, το θέατρο σκιών και όλες τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε αυτά τα 3 σχεδόν χρόνια που είμαι εκπαιδευτής αλλά και Διευθυντής του σχολείου, οι εκπαιδευόμενοί μας είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί μας, αλλά και μεταξύ τους, τα διαφορετικά ταλέντα που ο καθένας τους «έκρυβε» μέσα του. Κυρίως, όμως, να ανακαλύψουν έναν άλλον, πιθανώς τον πραγματικό τους, εαυτό μέσα από διαδικασίες και επιδράσεις με εφαλτήριο την τέχνη, η οποία δρα με τρόπο σχεδόν «μαγικό» απευθείας στον ψυχισμό και την ιδιοσυγκρασία του καθενός.
Τα συναισθήματα που περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου αυτού δεν είναι αρκετά να σκιαγραφήσουν, ούτε κατ’ ελάχιστον, όσα ένας έγκλειστος εκπαιδευόμενος βιώνει καθημερινά στο περιβάλλον όπου καλείται να ζήσει. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων αυτών και η αποτύπωσή τους με τρόπο γλαφυρό, ίσως όχι πάντοτε εύγλωττο, φωτίζει στοιχεία της προσωπικότητάς τους, στοιχεία που τόσο απλά και παραστατικά μας δίνει ο Κ.Π. Καβάφης στο ποίημά του:
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του.”

prolog

prologos1

prologos2

prologos

Νίκος Μάλλιος
Διευθυντής 1ου ΣΔΕ Δομοκού
(Κατάστημα Κράτησης)

tvstar.gr

Διαβάστε επίσης...

Νίκος Φασφαλής : Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 25 Φεβρουαρίου

TweetΣας ενημερώνω ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα  12:30   θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο …

Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ την Τρίτη 25/2/20 για μετατάξεις και μεταθέσεις σε δομές Ειδικής Αγωγής

TweetΠαληγιάννης Βασίλειος                                                                    Αιρετός ΚΥΣΠΕ Τηλ.6974750409 paligiannis@hotmail.gr                                                             Αθήνα, 21/2/2020         Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ …

Η επιχείρηση διάσωσης της λύκαινας Ελισάβετ

Tweet Αίσια έκβαση είχε η περιπέτεια ενός θηλυκού λύκου στον Καστανά, λίγα χιλιόμετρα έξω από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *