«Το κομματικό κράτος κυριαρχεί ακόμη στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια».Αυτό δηλώνει στον Αγγελιοφόρο ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης.
Με τον τρόπο αυτό σχολιάζει τις στρεβλώσεις στο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, δηλαδή διευθυντών σχολείων και προϊσταμένων, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης.
Ο ίδιος βάλλει κατά της διαδικασίας της προφορικής συνέντευξης, υποστηρίζοντας πως καθιερώθηκε για να προωθηθούν οι «εκλεκτοί» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Θεωρεί πως η επιλογή των στελεχών πρέπει να γίνεται με εξετάσεις, μέσω του ΑΣΕΠ, αφού «όλα τα άλλα είναι, εν μέρει, ένα κομματικό ρουσφέτι και βόλεμα ημετέρων».
Περί συμφερόντων
Το σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιαννίδη, «πάσχει» στο κομμάτι της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια με δικαίωμα ερωτήσεων και βαθμολόγησης. «Κάθε αιρετός θα φροντίσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του και της πολιτικής παράταξης που τον επέλεξε. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, παύει κάθε έννοια αξιοκρατίας. Οι αιρετοί θα μπορούσαν να παρίστανται στα Συμβούλια χωρίς δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων και βαθμολόγησης», επισημαίνει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η πρότασή του προβλέπει την καθιέρωση γραπτού διαγωνισμού, μέσω του ΑΣΕΠ, για όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να φροντίσει για την αντικατάσταση όσων, στην πορεία, κρίνονταν ακατάλληλοι.
Ο κ. Κοντογιαννίδης κατέθεσε τους προβληματισμούς του για το σύστημα επιλογής στελεχών (διευθυντών σχολείων και προϊσταμένων Εκπαίδευσης) με έγγραφά του προς το υπουργείο Παιδείας. Πρόσφατα συναντήθηκε με στελέχη της εκπαίδευσης από τη Νορβηγία, που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσίασε κάποιες σκέψεις του στην ημερίδα για τη «Διοίκηση της Εκπαίδευσης», που διοργάνωσε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Μέσο» και «ρουσφέτι»
Μιλώντας με τους Νορβηγούς συναδέλφους του και ανταλλάσσοντας απόψεις για τα συστήματα των δύο χωρών, ο κ. Κοντογιαννίδης διαπίστωσε πως οι λέξεις «μέσο» και «ρουσφέτι» τούς είναι άγνωστες. «Οσο και αν τις εξηγούσαμε, ήταν αδύνατο να κατανοήσουν τι είναι. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια κρίσεις στελεχών της εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή και λιγότερο, όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Στη Νορβηγία γίνεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα στελέχη επιλέγονται βάσει των προσόντων τους, χωρίς να εμπλέκονται κομματικά στοιχεία», δηλώνει ο κ. Κοντογιαννίδης.
Στην Ελλάδα, όσο το εκάστοτε κόμμα «σφιχταγκαλιάζει» το δημόσιο τομέα, η αλλαγή θα είναι πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τον ίδιο.
Απώλεια μονάδων
Το κομματικό κράτος, όπως λέει ο κ. Κοντογιαννίδης, εξακολουθεί να υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. «Παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, με κινητήριο μοχλό την προφορική συνέντευξη», υποστηρίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως, αν θέλουν να «κόψουν» κάποιον, μπορούν να του βάλουν χαμηλή βαθμολογία. Η απώλεια των μονάδων, όπως σημειώνει, μπορεί να υπερκαλύψει ακόμη και ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
«Στα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής διευθυντών σχολείων και προϊσταμένων νηπιαγωγείων φτάνουν στο σημείο μέλη των Συμβουλίων με τα ελάχιστα των προσόντων να κρίνουν άτομα με διδακτορικά, μεταπτυχιακά και συγγραφικό έργο, γεγονός που αντιβαίνει σε κάθε έννοια αξιοκρατίας», συμπληρώνει.
Να σημειωθεί πως οι τελευταίες κρίσεις για την επιλογή διευθυντών Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν το 2010 και διευθυντών σχολείων το 2011.