Το δεκάλεπτο …της οργής των νηπιαγωγών!!!

ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΖΕΤΑΣ ΜΑΚΡΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ -ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Την ανάκληση διάταξης που επιμηκύνει το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγείων, ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος» Κούμας. Σε ανακοίνωση αναφέρει: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε, για άλλη μια φορά, εν μέσω περιοριστικών μέτρων να «χτυπήσει». Αιφνιδιαστικά νομοθετούν την επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών. Τον δρόμο είχε ανοίξει η προηγούμενη κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Φίλη και η σημερινή υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων νηπιαγωγών.

Αποδεικνύεται περίτρανα το υποκριτικό του επιχειρήματος για διαφορετική, κλιμακούμενη, ώρα προσέλευσης προκειμένου να μην υπάρξει συγχρωτισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες εν μέσω πανδημίας. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν οι αποστάσεις στα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία-Δημοτικά, που θα έχουν, πλέον, την ίδια ώρα αποχώρησης, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός;
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην αιφνιδιάζει, χωρίς διάλογο, την εκπαιδευτική κοινότητα, να σχεδιάζει με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και να μην υποχωρεί σε κάθε είδους πιέσεις που ασκούνται σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των μαθητών μας.
Απαιτούμε άμεσα:
* Την ανάκληση της απαράδεκτης διάταξης που οδηγεί σε επέκταση του ωραρίου των συναδέλφων νηπιαγωγών.
* Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ανά νηπιαγωγείο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου.
* Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών στο επίπεδο του ωραρίου των συναδέλφων των πολυθέσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας με καθολική εφαρμογή της κλιμάκωσής του αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας».

ΚΑΙ Η ΔΑΚΕ
Για το ίδιο θέμα η ΔΑΚΕ αναφέρει: Με την υπ’ αριθμό. Φ7/3625/Δ1/13-01-2021 Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή της νέας υφυπουργού Παιδείας κ. Μακρή και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμό ΦΕΚ Β’ 83/15-01-2021 τροποποιείται η ώρα αποχώρησης των μαθητών/-τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’.
Αποτελεί διαπίστωση πως το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά δείχνει να αγνοεί (σκόπιμα άραγε;) τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και με την ατυχή και άστοχη ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και στις οικογένειες των μαθητών.
Στην υπ’ αριθμό Φ.7/118216 /Δ1/09-09-2020 εγκύκλιο με θέμα «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-2021» προβλεπόταν πως «ειδικότερα για το σχολικό έτος 2020-2021 πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/-τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο.
Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων (π.χ. σήμανση στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες» οι Σύλλογοι Διδασκόντων πήραν τις κατάλληλες αποφάσεις, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ωράριο, προβλέψεις νόμων και καθήκοντα, για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Άλλωστε υπήρχε η δυνατότητα, σε περίπτωση που οι Σύλλογοι διαπίστωναν στην πορεία ότι ανέκυπταν ζητήματα να ζητήσουν να υπάρξει σχετική απόφαση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) και να τροποποιηθεί η ώρα έναρξης και λήξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου αναλόγως των τοπικών ή άλλων συνθηκών χωρίς να μεταβάλλεται η χρονική διάρκειά τους, παρ. 7στ. άρθρο 11 κεφ. Β ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α’), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (Α’142). Επιπλέον η πολιτική ηγεσία για μία ακόμα φορά αγνοεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των Νηπιαγωγείων της χώρας είναι από πλευράς οργανικότητας μέχρι 3/θέσια και οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε αυτά, ανεξάρτητα από τον βαθμό και τον χρόνο υπηρεσίας τους, έχουν διδακτικό ωράριο είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αντίστοιχης οργανικότητας Δημοτικά Σχολεία.
Επιπρόσθετα, δε φαίνεται να αναγνωρίζεται πως από τη στιγμή της προσέλευσης των νηπίων οι νηπιαγωγοί ασκούν πέρα από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αδιάλειπτη επιτήρηση χωρίς να παρέχεται καμία δυνατότητα διαλείμματος. Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) θεωρούμε αδιανόητο, με πρόσχημα την πανδημία, να προωθούνται αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Νηπιαγωγείων, Ιανουάριο μήνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική αναστάτωση στις οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες και οι οποίες είχαν ρυθμίσει το θέμα της παραλαβής των μαθητών κατά τη λήξη του προγράμματος και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

eleftheria.gr

 

Διαβάστε επίσης...

Συγκλονίζει ο διευθυντής του σχολείου : «Έλεγα θεέ μου κάνε το σχολείο να αντέξει άλλα 30 δευτερόλεπτα»

TweetΣυγκλονιστικά είναι τα όσα αφηγείται για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο διευθυντής του …

6 Μαρτίου : Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

Tweet Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. …

“Τσίκνισε” με παγωτό η Υπουργός : Από την Κάρπαθο στο Σουφλί, με όχημα …ένα παγωτό

TweetΑν και Τσικνοπέμπτη σήμερα η Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στην εκπληκτική δράση του Νηπιαγωγείου Καρπάθου. «Ποιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *