ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. Αύξηση ωραρίου στα δημόσια σχολεία, μείωση αποδοχών στα ιδιωτικά

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αύξηση ωραρίου στα δημόσια σχολεία, μείωση αποδοχών στα ιδιωτικά

Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία προβλέπεται σε τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

Αυξάνονται κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως οι ώρες διδασκαλίας για όλους τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία  Αυξάνονται κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως οι ώρες διδασκαλίας για όλους τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία

Συγκεκριμένα, αυξάνονται κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως οι ώρες διδασκαλίας για όλους τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία και την ίδια στιγμή υπάρχει πρόβλεψη για μείωση αποδοχών εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία για τις περιπτώσεις που δεν συμπληρώνουν το ωράριο.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των καθηγητών τονίζει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων (αρχίζουν 17 Μαΐου)

Βάσει της τροπολογίας, η οποία θα εφαρμοστεί από το νέο σχολικό έτος, οι ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ θα είναι 23 (από 21 που ισχύει σήμερα) εάν έχουν έως έξι χρόνια υπηρεσίας, 21 ώρες (από 19) αν έχουν από 6 έως 12 χρόνια υπηρεσίας και 20 ώρες (από 18) γι’ αυτούς που έχουν πάνω από 12 έτη υπηρεσίας.

Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο με βάση το προβλεπόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, μπορούν να απασχολούνται λιγότερες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, οι οποίες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αποδοχές εκπαιδευτικών με διδακτικό ωράριο 12 ωρών.

Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα να απασχολούνται μέχρι της συμπλήρωσης του υποχρεωτικού τους ωραρίου σε σχολικές δράσεις, όπως η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη ή σε άλλο σχολείο του ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.

Η επικείμενη αύξηση του ωραρίου, πάντως, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς. «Η προωθούμενη, επίσημα πλέον, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον κλάδο, τους μαθητές, την εκπαίδευση στο σύνολό της. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει να κάνει με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μηδενικές προσλήψεις και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΔΕ.

Από την πλευρά της η παράταξη της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «η σχεδιαζόμενη αύξηση του ωραρίου θα απομακρύνει άμεσα από την εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εξωθώντας ακόμα έναν εργασιακό χώρο σε κοινωνική απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση. Συγκεκριμένα, τα πλεονάσματα που θα προκύψουν είναι από 160 έως 320.000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

από ΕΘΝΟΣ doe.gr

 

 

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *