Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές βάσει της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας/PSD2

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκινά η εφαρμογή της 2ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών (Payment Services Directive 2 – PSD2), η οποία επηρεάζει επιχειρήσεις/εμπόρους και καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα.

Τι είναι η PSD2;  | Διάβασε περισσότερα εδώ

H 2η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών (Payment Services Directive 2 – PSD2) απαιτεί ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών (online πληρωμές και αγορές) με στόχο την προστασία των πελατών από πιθανά κρούσματα απάτης, μεταξύ αυτών και τη χρήση τεχνολογίας που θα διασφαλίζει την ισχυρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη (Strong Customer Authentication – SCA).

Συγκεκριμένα, για την ταυτοποίηση θα απαιτούνται πλέον από τον πελάτη δύο τουλάχιστον από τα τρία παρακάτω στοιχεία:

Email Image

Θα επηρεαστούν οι πληρωμές μου με κάρτα;
Διάβασε περισσότερα εδώ

Στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα θα εξακολουθήσει να απαιτείται κωδικός PIN για αγορές που υπερβαίνουν το όριο CVM της χώρας (δηλαδή 25€ για την Ελλάδα).  Ενδεχομένως να ζητηθεί η πληκτρολόγηση του PIN για πληρωμές ακόμη και κάτω από αυτό το όριο.

Συγκεκριμένα, στον κάτοχο της κάρτας θα ζητηθεί να εισάγει το PIN στην περίπτωση που συμπληρώσει το ποσό των 150€ αθροιστικά από τις ανέπαφες χωρίς PIN συναλλαγές.  Ωστόσο, κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή (αγορά ή ανάληψη μετρητών) με χρήση κωδικού PIN, το όριο των €150 θα μηδενίζεται.
Παράδειγμα:

 

Κάνεις τρεις ανέπαφες συναλλαγές των 20€ χωρίς την χρήση PIN, ο μετρητής σου είναι τώρα στα 60€.  Εάν η επόμενη συναλλαγή είναι με χρήση PIN (ανάληψη από ΑΤΜ, αγορά άνω των 25€ κτλ.) ο μετρητής μηδενίζεται.

 

Πως η οδηγία PSD2 θα επηρεάσει τις online πληρωμές μου;
Διάβασε περισσότερα εδώ

 

Πριν την ολοκλήρωση μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής, θα σου ζητηθεί, αφού εισάγεις τα στοιχεία της κάρτας σου, να συμπληρώσεις τον κωδικό που θα λάβεις με SMS (One Time Password – OTP) από τη Viva Wallet. Σε κάποιες ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενδέχεται να μην εφαρμοστεί ισχυρή ταυτοποίηση από 14 Σεπτεμβρίου 2019, για λόγους που οφείλονται στη σταδιακή προσαρμογή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις απαιτήσεις ισχυρής ταυτοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης...

“Τα σχολεία δεν είναι ψησταριές!” λέει ο Νίκος Ράπτης εκπαιδευτικός και μέλος των «Φιλόζωων Οικολόγων»

Tweet Εδώ και μερικά χρόνια, σε πολλά σχολεία την Τσικνοπέμπτη συνηθίζεται να στήνονται αυτοσχέδια τσιμπούσια. …

Νίκη Κεραμέως : Έτσι θα επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί – επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων μας, νέος σχεδιασμός, νέα φιλοσοφία

TweetΕπιμόρφωση των Εκπαιδευτικών: επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων μας, νέος σχεδιασμός, νέα φιλοσοφία Ξεκινάμε …

Καβάλα: Παίρνει διαστάσεις ο ξυλοδαρμός μαθητή από δύο συμμαθητές του σε διάλειμμα! “Ήταν 4 εκπαιδευτικοί παρόντες” (Βίντεο)

TweetΤον ξυλοδαρμό μαθητή  σε σχολείο από δύο συμμαθητές του, κατήγγειλεμέσω ανάρτησής του στο Facebook ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *