Τζιτζικώστας : Οι βουλευτές οφείλουν να καταψηφίσουν την εθνικά επιζήμια συνθήκη των Πρεσπών

«Οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν μια ιστορική ευθύνη. Να πάρουν την τύχη της “Συμφωνίας των Πρεσπών” στα χέρια τους και, όταν αυτή έρθει στην Βουλή προς κύρωση, να την καταψηφίσουν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντσούνο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε σκληρή κριτική στη «Συμφωνία των Πρεσπών», μια συμφωνία που όπως είπε «είναι προβληματική και εθνικά επιζήμια, ιδίως σε ό,τι αφορά το όνομα, τη γλώσσα και την εθνότητα των Σκοπίων». «Η “Συμφωνία των Πρεσπών” όχι απλά δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Αυτά τα προβλήματα που υποτίθεται ότι λύνει τώρα αυτή η συμφωνία, θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα πολλά χρόνια. Πολύ φοβάμαι ότι αν προχωρήσει, θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον τεράστια προβλήματα αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σημείωσε ότι από την ημέρα που υπεγράφη η «Συμφωνία των Πρεσπών», «ούτε από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ αλλά ούτε και από κάποιον άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο των Σκοπίων ακούσαμε ποτέ τον όρο ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, αλλά μόνο το “Μακεδονία”, όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Αυτό δείχνει ότι έχουν παραβιάσει ήδη τη συμφωνία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιμείνει στο λάθος της κυρώνοντας τη “Συμφωνία των Πρεσπών” και πρέπει να την σταματήσει. Αλλιώς, να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να εκφραστούν με ένα δημοψήφισμα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Όλοι οι βουλευτές και ειδικά εκείνοι που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Μακεδονία και γνωρίζουν ότι αυτή η συμφωνία είναι βαθιά προβληματική, όταν και αν έρθει στη Βουλή για κύρωση, θα αναμετρηθούν με την ίδια τους τη συνείδηση και θα πρέπει να την καταψηφίσουν».

Σχετικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξουν ότι όσα λένε για τη “Συμφωνία των Πρεσπών” τα εννοούν. Ας ρίξουν την κυβέρνηση, πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», σημείωσε.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε την απόφασή του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Διεκδικώ εκ νέου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, προκειμένου αυτό το σημαντικό έργο που έχει γίνει στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Οι επιλογές των πολιτών στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές δεν πρέπει να γίνουν με βάση εθνικά θέματα, αλλά στη βάση των ζητημάτων που τους απασχολούν, αλλά και κατά πόσο ο κάθε συνδυασμός έχει την ικανότητα ή έχει αποδείξει με το έργο του ότι μπορεί να τα λύσει. Αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυριαρχήσει η τοπική ατζέντα, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι και κυρίως θα βγουν κερδισμένοι οι πολίτες. Και πλέον θα ακουστούν ξεκάθαρα οι δεσμεύσεις του καθενός υποψηφίου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη για το πώς σκέφτεται το αύριο του τόπου του».

Σε σχέση με το χρόνο των εκλογών, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Το καλύτερο θα ήταν να μη συμπέσουν οι περιφερειακές εκλογές με τις εθνικές εκλογές, γιατί είναι τελείως διαφορετικό το διακύβευμα. Είναι άλλο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και τελείως διαφορετικό το διακύβευμα των εκλογών στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το διακύβευμα είναι αναπτυξιακό και έχει να κάνει με την καθημερινότητα και με το ποιος μπορεί να την διαχειριστεί καλύτερα. Είναι ένα διακύβευμα έξω και πέρα απ’ τα κόμματα. Σημασία έχει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε οι πολίτες να ξεχωρίσουν τα μηνύματα αυτά, γιατί οι τοπικές εκλογές έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της ζωής τους. Δεν πρέπει να λαμβάνουν πολιτικά χαρακτηριστικά οι τοπικές μάχες. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα».

voria.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *