Τα παιδιά που παίζουν με τον μπαμπά τους είναι λιγότερο επιθετικά και υπερκινητικά – Νέα έρευνα

Λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθημάτων ή υπερκινητικότητας είναι ανάμεσα στα οφέλη του σωματικού, συγκεκριμένα, παιχνιδιού με τον μπαμπά, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Οι σύγχρονοι μπαμπάδες εκτιμάται ότι περνούν τριπλάσιο χρόνο με τα παιδιά τους από ό,τι οι παλαιότερες γενιές κι αυτή η είδηση είναι καλή για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, γιατί το παιχνίδι με τα παιδιά προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξή τους, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες σε μια μεγάλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ίδρυμα Lego.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί, μετά από ανασκόπηση σε 79 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε οικογένειες με παιδιά 0-3 ετών, την περίοδο 1977-2017 κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι το σωματικό παιχνίδι μπαμπά-παιδιού (όπως το κυνηγητό, το γαργάλημα, η «πάλη») βοηθάει τα παιδιά μακροπρόθεσμα να ελέγχουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους, τα προστατεύει από την υπερκινητικότητα και μειώνει την επιθετικότητά τους, για παράδειγμα απέναντι σε συμμαθητές τους στο σχολείο.

«Το σωματικό παιχνίδι δημιουργεί διασκεδαστικές, συναρπαστικές καταστάσεις, στις οποίες τα παιδιά έχουν την ευκαιρία για αυτοέλεγχο» όπως σχολίασε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Πολ Ραμαντάνι, καθηγητής Παιχνιδιού στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προσθέτοντας:

«Τα παιδιά καλούνται να ελέγξουν τη δύναμή τους και να μάθουν πότε το παρατραβούν. Είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο εξασκούν τις αντιδράσεις τους. Αν αντιδράσουν με λάθος τρόπο […] την επόμενη φορά ίσως θυμηθούν να συμπεριφερθούν διαφορετικά».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τη μητέρατους δεν στερούνται, απαραίτητα, τα παραπάνω οφέλη. Όλες οι αλληλεπιδράσεις με τους γονείς τους στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους συνδέονται με περισσότερα γνωσιακά και κοινωνικο-συναισθηματικά οφέλη.

Καλό είναι πάντως ένας γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, να προσφέρει στα παιδιά του ποικιλία δραστηριοτήτων, ώστε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν ένα πλήθος δεξιοτήτων.

sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *