Τα μαθητικά τα …χρόνια από το 19ο αιώνα έως και σήμερα στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ένα μουσείο που το αγαπούν μαθητές και δάσκαλοι

Πράσινα ξύλινα … μονοκόμματα θρανία που τα πρόλαβαν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όσοι ξεκίνησαν το σχολείο πριν το 1985, αριθμητήρια, μαυροπίνακες, σχολικές μπλε ποδιές, πηλήκια, σημαίες, χάρτες, σχολικά περιοδικά, αντικείμενα από σχολικά συσσίτια και άλλα πολλά γνωρίζουν οι μαθητές της σύγχρονης εποχής που επισκέπτονται το Μουσείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Μουσείο Παιδείας στεγάζεται στο κτίριο της κεντρικής βιβλιοθήκης και λειτουργεί από το 2007. Αποτελεί μονάδα του Εργαστηρίου του Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το δε, εργαστήριο του Ιστορικού Αρχείου λειτουργεί από το 1996. Ιδρυτής του Εργαστηρίου και του Μουσείου είναι ο ομότιμος καθηγητής κ. Μπουζάκης Σήφης.

Στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 60 περίπου ατόμων ανά επίσκεψη και γίνεται μια λεπτομερής περιήγηση και ιστορική αναδρομή σε όλες τις θεματικές ενότητες που αποτελούν το σχολείο του παρελθόντος. Ο αριθμός των μαθητών που επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδείας την χρονιά που μας πέρασε ξεπέρασε τους 3500, ενώ 45 σχολεία από τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας έλαβαν συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση του Μουσείου ΄΄Τα Παιχνίδια των Παιδιών στην Αρχαιότητα΄΄.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν συνεννοήσεως από 9:00 έως 13:00 από μαθητές όλης της Περιφέρειας .

*Η πλειοψηφία των φωτογραφιών είναι από παλιότερη επίσκεψη του 45ου δημοτικού σχολείου Πατρών.

Παπαδάκου Γωγώ thebest.gr

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *