Σ. Ζαχαράκη για τηλεκπαίδευση: «Στα σκαριά» πρόγραμμα επιμόρφωσης 180.000 εκπαιδευτικών

Πρόγραμμα επιμόρφωσης με αντικείμενο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Περίπου 180.000 εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος σε επιμορφωτικά προγράμματα, που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, με στόχο την εκμάθηση των ιδιαίτερων μεθόδων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Για το εν λόγω πρόγραμμα ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις ελλείψεις και τον αποκλεισμό μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου.

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και συμμετέχουν στις τάξεις εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταφέρουν να καλύψουν τα κενά και να επιτύχουν τους μαθησιακούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σοφία Ζαχαράκη: Πρόγραμμα επιμόρφωσης 180.000 εκπαιδευτικών

Στις ιδιαίτερες δυσκολίες που γεννά για το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, με την εκπαίδευση να μην αποτελεί εξαίρεση, αναφέρθηκε εισαγωγικά κατά την πρωτολογία της η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.Από την αρχή της κρίσης, υπήρξε η συνειδητή επιλογή του υπ. Παιδείας να δοθούν επιλογές στους μαθητές, τονίζοντας την επιτυχημένη, κατά την κρίση της, εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου του 2020, με τη συμμετοχή 1,1 εκατομμυρίου μαθητών και 160.000 εκπαιδευτικών στις σχετικές πλατφόρμες.

Σχετικά με την εγκύκλιο για τον επανακαθορισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παρέθεσε πως αποτελεί εναρμόνιση με σχετική εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των ειδικών. Περί του 2.500 εκπαιδευτικούς, μόνιμοι και αναπληρωτές, ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ η διαδικασία του επανακαθορισμού επηρέασει τη διαδικασία των αναθέσεων.

Ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Σ. Ζαχαράκη παρέπεμψε στη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον σύννομο χαρακτήρα της τηλεκπαίδευσης, ενώ δήλωσε πως το υπ. Παιδείας προχωρά στις απαραίτητες βελτιωτικές ενέργειες.

Κατά τη δευτερολογία της, η υφυπουργός παρέθεσε στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κάνοντας λόγο για συμμετοχή 491 μαθητών, ενώ δεσμεύθηκε να επανέλθει στο ζήτημα στο άμεσο μέλλον για πιο αναλυτικά στοιχεία.

Η υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της, πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα καταφέρουν να πετύχουν τους μαθησιακούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, δουλεύοντας εντατικά σε ολιγομελείς ομάδες, ωστόσο αναγνώρισε πως η διαμορφωμένη κατάσταση έχει οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, παρέθεσε τη συμμετοχή 10.000 εκπαιδευτικών σε προγράμματα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ αποκάλυψε πως στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 2.000.000 ευρώ. 

Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η συμμετοχή 180.000 εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα διάρκειας 20 ωρών. Την εποπτεία των προγραμμάτων θα αναλάβουν ελληνικά πανεπιστήμια και θα δοθεί έμφαση στο παιδαγωγικό αντικείμενο και τις ιδιαιτερότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ η πρώτη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Τέλος, ως προς τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, δήλωσε πως έχουν παραδοθεί ήδη 21.000 τάμπλετ και 3.00 λάπτοπ, ενώ με κονδύλιο ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλισθεί ακόμα 48.000 συσκευές, με τις οποίες θα εξοπλιστούν οι σχολικές μονάδες της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *