Σχολείο σε ελληνικά χέρια μετά από 28 χρόνια

Στα χέρια της ρωμαίικης κοινότητας του Ορτάκιοϊ (Μεσοχώρι) περνάει από σήμερα μετά από σχετική απόφαση της γενικής διεύθυνσης Βακουφίων ένα ακίνητο που είχε δημευθεί πριν από 28 χρόνια.

Στο κτίριο στεγαζόταν μέχρι το 1985 το ελληνικό δημοτικό σχολείο της κοινότητας, ωστόσο ο Δήμος το κατέσχεσε με την αιτιολογία πως ο αριθμός των μαθητών δεν ήταν επαρκής. Η απόφαση των τουρκικών Αρχών ελήφθη με στόχο να προλάβει την έκδοση απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο είχαν καταφύγει οι Έλληνες του Ορτάκιοϊ.

Στο παρελθόν οι τουρκικές Αρχές είχαν επιχειρήσει την κατεδάφισή του κτιρίου που αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα με στόχο τη δημιουργία πάρκου. Ωστόσο τα σχέδια αυτά δεν τελεσφόρησαν και μετά την ανακαίνισή του το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκάς, προτού αποδοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.

mega.gr

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *