Στον αέρα οι πίνακες των αναπληρωτών

Η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει ότι εξετάζει το θέμα χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις

 

Η γενναία μοριοδότηση που περίμεναν πολλοί αναπληρωτές για να επιλέξουν δυσπρόσιτα σχολεία δεν φαίνεται να είναι και τόσο γενναία αφού δε συνοδεύεται και από το άνοιγμα των πινάκων.

Η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει ότι εξετάζει το θέμα χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις . Θυμίζουμε ότι και ο Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων  ότι υπάρχει προβληματισμός για το “αν θα ανοίξουν τώρα ή του χρόνου” ενώ δήλωσε ότι δεν έχουν καταλήξει και ότι πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις για το πώς θα γίνει. “Είναι πάντως στις σκέψεις μας και τις προθέσεις μας”, τόνισε μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Παιδείας.

Το άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών τείνει να γίνει ένα διαχρονικό θέμα καθώς από το 2012 οπότε και συμπληρώθηκε η διετία για τη διενέργεια ΑΣΕΠ έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες περί ανοίγματος του πίνακα των αναπληρωτών αλλά και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για ρύθμιση του θέματος. Θυμίζουμε ότι για το «άνοιγμα των πινάκων» υπήρχε δέσμευση από τον κ. Αρβανιτόπουλο από το 2012 ,χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί ενώ και ο  πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου είχε αναφέρει σε συνάντησή του με την ΕΛΜΕ Εύβοιας το Φεβρουάριο του 2014 ότι «σύντομα θα ανοίξουν οι πίνακες».

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί ανοίγματος των πινάκων αυτοί συνεχίζουν να μην τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες ενώ για να αλλάξει το τωρινό καθεστώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Πιθανόν να υπάρχουν νομικά κωλύματα στο άνοιγμα των πινάκων που αναιρούν τις κατά καιρούς δηλώσεις των πολιτικών για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.

Πάντως μέσα από το σχέδιο νόμου και τα όσα προβλέπει για τους αναπληρωτές διαπιστώνει κανείς ότι ακόμα και αν κάποτε ανοίξουν οι πίνακες των αναπληρωτών δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για αλλαγή στο νόμο 3848 ο οποίος θα εφαρμοστεί όταν διεξαχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Υπήρχαν σκέψεις για ενδεχόμενη εφαρμογή του χωρίς την πραγματοποίηση ΑΣΕΠ γεγονός που εγκαταλείφθηκε γιατί δεν θα δινόταν η ευκαιρία σε χιλιάδες νέους αποφοίτους να διεκδικήσουν μια θέση αναπληρωτή αφού θα τους έλειπαν τα μόρια του διαγωνισμού.

Όσον αφορά τα επιπρόσθετα μόρια αυτά θα αφορούν όπως έχει γράψει το news.gr, το σύστημα μοριοδότησης του ν.3848 σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος συμπληρώσει 60 μήνες προϋπηρεσίας θα λάβει 16.8 μόρια στον ΑΣΕΠ. Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί με πολύ καλή σειρά στον πίνακα αναπληρωτών που έχουν φθάσει ή πλησιάζουν τους 60 μήνες οπότε γι΄ αυτούς τα διπλά μόρια δεν αποτελούν και τόσο ισχυρό θέλγητρο για να αποδεχθούν μια θέση αναπληρωτών σε απομακρυσμένα σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να είναι γνώστης της κατάστασης γι’ αυτό πιθανόν έβαλε και μια παράγραφο που αναφέρει ότι αν διαπιστωθεί αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών κενών των σχολικών μονάδων των ανωτέρω κατηγοριών κατά τις γενικές διατάξεις, γίνονται δεκτές αιτήσεις εκπαιδευτικών για πρόσληψη στις εν λόγω σχολικές μονάδες, κατά σειρά κατάταξής τους στους ισχύοντες πίνακες.

Αν λοιπόν κάποιος αναπληρωτής που έβαλε το λεγόμενο «κουτάκι» παραιτηθεί η θέση δεν θα καλύπτεται από την επόμενη φάση αναπληρωτών για την οποία μπορεί να απαιτηθεί και 1 μήνας ή και περισσότερο μέχρι την πραγματοποίησή της, αλλά θα καλύπτεται η θέση από εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν τα δυσπρόσιτα σχολεία με βάση τη σειρά στον πίνακα αναπληρωτών.

Τα σχολεία που δίνουν διπλά μόρια στο ν.3848

Καλόγηρος Βασίλειος

http://www.news.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *