Στη Λέσβο σπάνιος κορμός απολιθωμένου δέντρου από την Ανταρκτική

Ένα σημαντικό τμήμα απολιθωμένου δέντρου που προέρχεται από την Ανταρκτική δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο Γιώργος Καζαντζής, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αυστραλία.
«Πρόκειται για ένα σπάνιο τμήμα απολιθωμένου κορμού που βρέθηκε το 1979», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος.
Το εύρημα, που θα εκτεθεί σε ειδική προθήκη, αποδεικνύει την ύπαρξη ενός πλούσιου δάσους στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του Περμίου, πριν από περίπου 265 εκατ. χρόνια, και προσδιορίζει τις παλαιοκλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου.
«Παράλληλα, το συγκεκριμένο απολίθωμα αποτελεί άλλη μία απόδειξη της μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών της Γης, ενώ μας δίνει και πληροφορίες για το παλαιοπεριβάλλον της εποχής. Δηλαδή, η Ανταρκτική, που σήμερα καλύπτεται πλήρως από πάγους, κατά τη διάρκεια του Περμίου βρισκόταν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος που επέτρεπε την ανάπτυξη ενός πλούσιου δάσους», ανέφερε ο Νίκος Ζούρος.
Στο  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους υπάρχει τμήμα που είναι αφιερωμένο σε αντιπροσωπευτικά φυτικά απολιθώματα απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας την εξέλιξη της ζωής στη Γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών.
Πηγή: PontosNews, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης...

“Τα σχολεία δεν είναι ψησταριές!” λέει ο Νίκος Ράπτης εκπαιδευτικός και μέλος των «Φιλόζωων Οικολόγων»

Tweet Εδώ και μερικά χρόνια, σε πολλά σχολεία την Τσικνοπέμπτη συνηθίζεται να στήνονται αυτοσχέδια τσιμπούσια. …

Νίκη Κεραμέως : Έτσι θα επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί – επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων μας, νέος σχεδιασμός, νέα φιλοσοφία

TweetΕπιμόρφωση των Εκπαιδευτικών: επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων μας, νέος σχεδιασμός, νέα φιλοσοφία Ξεκινάμε …

Καβάλα: Παίρνει διαστάσεις ο ξυλοδαρμός μαθητή από δύο συμμαθητές του σε διάλειμμα! “Ήταν 4 εκπαιδευτικοί παρόντες” (Βίντεο)

TweetΤον ξυλοδαρμό μαθητή  σε σχολείο από δύο συμμαθητές του, κατήγγειλεμέσω ανάρτησής του στο Facebook ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *