Στην Κύπρο η 43η συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη

Στη Κύπρο φιλοξενείται μεταξύ 21 και 28 Ιουλίου, η 43η συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη, η οποία φέρνει κοντά 75 συνέδρους από 35 χώρες με στόχο την γεφύρωση της θεωρίας και της πράξης σε θέματα εκπαίδευσης για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό, την πολυπολιτισμικότητα και την επίλυση συγκρούσεων.Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο Λοΐζος Λουκαΐδης, λειτουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, ο οποίος θα φιλοξενήσει τη διεθνή συνάντηση, αναφέρει ότι το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη (IIPE) «είναι μια εκπαιδευτική εμπειρία – δεν μας αρέσει να την ονομάζουμε συνέδριο».

Στο πλαίσιο αυτής, προσθέτει, εκπαιδευτικοί, απλοί δάσκαλοι, ερευνητές, ακαδημαϊκοί αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό, την πολυπολιτισμικότητα και την επίλυση συγκρούσεων από όλο τον κόσμο συναντιούνται κάθε δύο χρόνια, για να συμμετέχουν σε διάλογο, σε εργαστήρια, σε σεμινάρια που αφορούν πρωτοβουλίες ή προγράμματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση για την ειρήνη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας και σε άλλους χώρους στην νεκρή ζώνη μεταξύ 21 και 28 Ιουλίου, αναφέρει.

Προσθέτει ότι στις 25 Ιουλίου περίπου 65 επιπλέον εκπαιδευτικοί και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανοιχτή ημέρα του Συνεδρίου.

Η έναρξη της διεθνούς συνάντησης θα γίνει στις 0900 στο Σπίτι της Συνεργασίας τη Δευτέρα.

Ο κ. Λουκαΐδης εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας επέκτεινε τις δραστηριότητες του ώστε να περιλαμβάνουν θέματα εκπαίδευσης για την ειρήνη. Προς αυτό δίνει το παράδειγμα του προγράμματος “Imagine”, το οποίο υλοποιείται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είναι κάτω από την αιγίδα των δύο ηγετών.  Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προσθέτει, ο Όμιλος έφερε κοντά 3.700 παιδιά δημοτικής, μέσης και τεχνικής 6 – 18 χρονών.

«Πιστεύουμε ότι για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, για να υπάρχει μια αειφορία στις δράσεις μας και για να είμαστε συνεπείς σε εκείνα που λέμε και κάνουμε, θα πρέπει να συνδέσουμε την εμπειρία της Κύπρου με το παγκόσμιο επίπεδο, με ανθρώπους που κάνουν παρόμοιες δράσεις σε άλλες χώρες», σημειώνει.

Ουσιαστικά, προσθέτει, «θα εκθέσουμε τους συνέδρους που θα έρθουν από το εξωτερικό στην πραγματικότητα της Κύπρου, ειδικά σε ότι αφορά την εκπαίδευση για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαπολιτισμικότητα, τον αντιρατσισμό και εμείς να μάθουμε από εκείνους».

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος 75 σύνεδροι από 35 διαφορετικές χώρες, λέει ερωτηθείς σχετικά.

Αναφέρει ακόμη ότι «ο κάθε ένας ή η κάθε μία που συμμετέχει σε αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία είτε παρουσιάζει, είτε κάνει εργαστήρι».
Σύμφωνα με τον ίδιο η συνάντηση, η οποία έχει φιλοξενηθεί σε πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν πρώτη φορά έρχεται στην Κύπρο με πρωτοβουλία του Ομίλου για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του απαντάει ότι «είναι βιωματικό με στόχο να γεφυρώνεται η θεωρία και η πράξη».

Το συνέδριο υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και την Γραμματεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη.

Είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης...

Τι απαντά το Υπουργείο για το ενδεχόμενο κλεισίματος των Σχολείων στις 15 Νοεμβρίου

TweetΠολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, έκλεισαν τα σχολεία για δυο εβδομάδες λόγω της …

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η δασκάλα που έσωσε τους μαθητές της

TweetΓια το περιστατικό με την κατάρρευση ψευδοροφής σχολικής αίθουσας σε δημοτικό σχολείο στη Πυλαία Θεσσαλονίκης …

Σφαγή των Καλαβρύτων: Ο μύθος του Καλού Αυστριακού και η αλήθεια για τη φωτιά στο Σχολείο από καταθέσεις επιζώντων

TweetΕίναι από εκείνες τις σελίδες της Ιστορίας που πολλοί ονομάζουν «μαύρες», που άλλοι έχουν σκίσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *