Στην Κύπρο η 43η συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη

Στη Κύπρο φιλοξενείται μεταξύ 21 και 28 Ιουλίου, η 43η συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη, η οποία φέρνει κοντά 75 συνέδρους από 35 χώρες με στόχο την γεφύρωση της θεωρίας και της πράξης σε θέματα εκπαίδευσης για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό, την πολυπολιτισμικότητα και την επίλυση συγκρούσεων.Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο Λοΐζος Λουκαΐδης, λειτουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, ο οποίος θα φιλοξενήσει τη διεθνή συνάντηση, αναφέρει ότι το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη (IIPE) «είναι μια εκπαιδευτική εμπειρία – δεν μας αρέσει να την ονομάζουμε συνέδριο».

Στο πλαίσιο αυτής, προσθέτει, εκπαιδευτικοί, απλοί δάσκαλοι, ερευνητές, ακαδημαϊκοί αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό, την πολυπολιτισμικότητα και την επίλυση συγκρούσεων από όλο τον κόσμο συναντιούνται κάθε δύο χρόνια, για να συμμετέχουν σε διάλογο, σε εργαστήρια, σε σεμινάρια που αφορούν πρωτοβουλίες ή προγράμματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση για την ειρήνη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας και σε άλλους χώρους στην νεκρή ζώνη μεταξύ 21 και 28 Ιουλίου, αναφέρει.

Προσθέτει ότι στις 25 Ιουλίου περίπου 65 επιπλέον εκπαιδευτικοί και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανοιχτή ημέρα του Συνεδρίου.

Η έναρξη της διεθνούς συνάντησης θα γίνει στις 0900 στο Σπίτι της Συνεργασίας τη Δευτέρα.

Ο κ. Λουκαΐδης εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας επέκτεινε τις δραστηριότητες του ώστε να περιλαμβάνουν θέματα εκπαίδευσης για την ειρήνη. Προς αυτό δίνει το παράδειγμα του προγράμματος “Imagine”, το οποίο υλοποιείται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είναι κάτω από την αιγίδα των δύο ηγετών.  Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προσθέτει, ο Όμιλος έφερε κοντά 3.700 παιδιά δημοτικής, μέσης και τεχνικής 6 – 18 χρονών.

«Πιστεύουμε ότι για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, για να υπάρχει μια αειφορία στις δράσεις μας και για να είμαστε συνεπείς σε εκείνα που λέμε και κάνουμε, θα πρέπει να συνδέσουμε την εμπειρία της Κύπρου με το παγκόσμιο επίπεδο, με ανθρώπους που κάνουν παρόμοιες δράσεις σε άλλες χώρες», σημειώνει.

Ουσιαστικά, προσθέτει, «θα εκθέσουμε τους συνέδρους που θα έρθουν από το εξωτερικό στην πραγματικότητα της Κύπρου, ειδικά σε ότι αφορά την εκπαίδευση για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαπολιτισμικότητα, τον αντιρατσισμό και εμείς να μάθουμε από εκείνους».

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος 75 σύνεδροι από 35 διαφορετικές χώρες, λέει ερωτηθείς σχετικά.

Αναφέρει ακόμη ότι «ο κάθε ένας ή η κάθε μία που συμμετέχει σε αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία είτε παρουσιάζει, είτε κάνει εργαστήρι».
Σύμφωνα με τον ίδιο η συνάντηση, η οποία έχει φιλοξενηθεί σε πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν πρώτη φορά έρχεται στην Κύπρο με πρωτοβουλία του Ομίλου για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του απαντάει ότι «είναι βιωματικό με στόχο να γεφυρώνεται η θεωρία και η πράξη».

Το συνέδριο υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και την Γραμματεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη.

Είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης...

Γρίπη: «Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα» – Πρόταση-βόμβα από τον Καπραβέλο

TweetΣε μία πρόταση «βόμβα» προχώρησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Συγκεκριμένα, πρότεινε …

Λένα Μακρή : Η Δασκάλα νέα βουλευτής της ΝΔ μετά την παραίτηση του Θέμη Χειμάρα

TweetΤην παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ υπέβαλε πριν λίγη ώρα ο Θέμης Χειμάρας. Σύμφωνα με …

Ξεκινά η Εισαγωγική Επιμόρφωση για πάνω από 16.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς

TweetΞεκινά το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα 96 ωρών (24 ώρες σύγχρονη και 72 ώρες ασύγχρονη) …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *