Στην αναμονή χιλιάδες εκπαιδευτικοί για την εγκύκλιο μεταθέσεων

Στην αναμονή βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί για την εγκύκλιο των μεταθέσεων. Αν και υπήρχε η πληροφορία ότι η εγκύκλιος θα ανακοινώνονταν την Παρασκευή 21/3 τελικά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Αιρετοί τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας ότι ετοιμάζει αλλαγές που θα μειώσουν τραγικά τον αριθμό των μεταθέσεων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε ο αιρετός των δασκάλων στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης, στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο κ. Μπράτης κάνει λόγο για πρωτοφανείς “πειραματισμούς” αφού το Υπουργείο επιθυμεί να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από το πληροφοριακό σύστημα “myschool”. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του ΠΔ 50/96 που ορίζει ότι τα κενά καθορίζονται από την Κ.Υ. του Υπουργείου, με βάση τις εισηγήσεις των ΠΥΣΠΕ*.

Οι αλλαγές που αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Παιδείας θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μη δηλώνουν περιοχές μετάθεσης αλλά σχολικές μονάδες. Σε περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει σε αλλαγές θα παρανομήσει. Ο κ. Μπράτης επισημαίνει ότι «Κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα παράνομο, αφού το ΠΔ 50/96 είναι σαφές και στο άρθρο 12 παρ.3**, αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν μέχρι 15 περιοχές μετάθεσης. Πέρα όμως από την παρανομία υπάρχει και η ουσία. Γιατί πώς π.χ θα εμφανισθεί στο σύστημα το κενό εκπαιδευτικού που μετατίθεται, προκειμένου να δηλωθεί από άλλους ενδιαφερόμενους; Οι μεταθέσεις γίνονται σε δυο φάσεις, πρώτα από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και μετά μέσα στο ίδιο ΠΥΣΠΕ, ακριβώς γι΄ αυτόν το λόγο».

Οι αιρετοί στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής και κα Αναγνώστη σε δική τους ανακοίνωση τονίζουν ότι ακόμα το Υπουργείο δεν έχει αποφασίσει αν θα εκδόσει την εγκύκλιο με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ή με κάτι διαφορετικό! Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι δεν αναμένονται αλλαγές ως προς τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών.

Οι δυο αιρετοί τονίζουν ότι στην περίπτωση που οι μεταθέσεις γίνουν με βάση το “myschool” θα παρακαμφθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια γεγονός που είναι παράνομο. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει “μπάχαλο” στη διαδικασία των μεταθέσεων αφού το κενό που θα αφήσει ο εκπαιδευτικός που θα μετατεθεί πιθανόν να μη φαίνεται στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου ώστε να καλυφθεί από άλλους εκπαιδευτικούς.

Οι αιρετοί στο ΚΥΣΔΕ τονίζουν ότι οι ενδεχόμενες αλλαγές στις μεταθέσεις προμηνύουν αλλαγές στο καθεστώς της οργανικότητας που πιθανόν να ορίζεται σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολείων. Οι κ. Κορδής και κυρία Αναγνώστη δεν αποκλείουν να εφαρμοστούν τα κριτήρια των υποχρεωτικών αποσπάσεων, που χαρακτηρίστηκαν από αδιαφάνεια (μη δημοσιοποίηση μορίων) στις μεταθέσεις και τονίζουν ότι “το ΠΔ 50/96 τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση σχετικά με τις διαδικασίες των μεταθέσεων. Για τις όποιες αλλαγές ωστόσο, απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση! Το ζήτημα είναι αν οι αλλαγές αυτές θα έρθουν στη Βουλή ή θα υπάρξει ένα νέο ΠΔ! Το δεύτερο φαντάζει πιο πιθανό”.

Καλόγηρος Βασίλειος

http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article-wide/137244/sthn-anamonh-hiliades-ekpaideftikoi-gia-thn-egkykl.html

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *