Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι παράνομες γεωτρήσεις τις Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Σύνοδος MED7: Ισχυρή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας

Την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο των εργασιών της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας.

Στη διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στηριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαικό και διεθνές δίκαιο (…) Υπενθυμίζουμε την υποχρεώση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλλημένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεώτρησεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήξη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

 

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *