Σε συναγερμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -Υπερβάσεις δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και ΟΤΑ Πηγή: Σε συναγερμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -Υπερβάσεις δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και ΟΤΑ

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου διαφαίνονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια ανάγκης υπέρβασης δαπανών σε «ευαίσθητους» τομείς του Δημοσίου. Αν και ακόμα δεν έχουν υποβληθεί επισήμως σχετικά αιτήματα για επιπλέον κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι υπηρεσίες του ΓΛΚ υπολογίζουν τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, χωρίς να διαταράσσονται οι ευαίσθητες ισορροπίες.

Το μεγαλύτερο άγχος προκαλεί το σύστημα Υγείας, αφού πέρα από τον μόνιμο «ασθενή» ΕΟΠΥΥ (ήδη έχει δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες προμηθευτές του), το ΓΛΚ ετοιμάζεται για υπέρβαση της προβλεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα. Σημειώνεται ότι με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση για επιπλέον παρεμβάσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μόνιμη μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 25 εκατ. ευρώ. Ως «κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται η εφαρμογή του claw back, που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Πίεση αναμένεται ότι θα υπάρχει και από το πεδίο της Παιδείας, ενώ και οι ΟΤΑ ετοιμάζονται να κρούσουν τη… θύρα του ΓΛΚ, ζητώντας επιπλέον κονδύλια για το κόστος κάλυψης των παιδικών σταθμών, αφού με τα διαθέσιμα δεν καλύπτεται παρά μόνο το μισό κόστος. Αυτό που σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΓΛΚ είναι ότι πάντα υπάρχει διαθέσιμο το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ, όπως επίσης ότι από νέες πηγές εσόδων όπως π.χ. οι αδρανείς καταθέσεις και τα προϊόντα εγκληματικής δράσης, μπορούν να καλυφθούν «κενά» στο πεδίο της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πηγή:http://www.iefimerida.gr/

 

Διαβάστε επίσης...

Ενωτικό το νέο ΔΣ της ΔΟΕ – Νέος Πρόεδρος ο Σπύρος Μαρίνης

TweetΠραγματοποιήθηκαν στις 29/6/2024 αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, …

Ονομαστικές καταστάσεις όσων δεν συνέπραξαν με την Αξιολόγηση ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ

Tweet Μετά από εντολή του Υπουργού Παιδείας το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα Στελέχη Εκπαίδευσης …

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού στο πρόγραμμα Erasmus+ «Climate is the future»

Tweet Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *