Σε επίπεδα Ρουμανίας…επενδύει η Ελλάδα στην Παιδεία!!! Γιατί κύριε;

Σημαντικά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.1% του ΑΕΠ και – μαζί με της Ρουμανίας- είναι οι τρίτες χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία (3.6%) και την Σλοβακία (4%). Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2011), η Κύπρος διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7.2%), μετά την Δανία (7.8%). Ο μέσος όρος δημοσίων δαπανών για την παιδεία στην Ε.Ε είναι 5.34% και στην Ευρωζώνη 5.02%.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας βρίσκονται στο 0.91% του ΑΕΠ, όντας υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε (0.86%) και της Ευρωζώνης (0.83%).

Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες της Κύπρου για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης είναι σημαντικά υψηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, πάντοτε αναλογικά με το ΑΕΠ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εδώ η πλήρης έκθεση της Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-13-012/EN/KS-SF-13-012-EN.PDF)

 

 

πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης...

Έγκριση Αδειών Εισόδου Εκπροσώπων αναγνωρισμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και Φορέων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2023-2024

TweetΗ απόφαση έγκρισης αδειών ΕΔΩ 

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27/9 το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

TweetΤην υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από …

Υπενθύμιση Προκήρυξης εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2023

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι το χρονικό διάστημα για την καταχώριση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *