Σε επίπεδα Ρουμανίας…επενδύει η Ελλάδα στην Παιδεία!!! Γιατί κύριε;

Σημαντικά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.1% του ΑΕΠ και – μαζί με της Ρουμανίας- είναι οι τρίτες χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία (3.6%) και την Σλοβακία (4%). Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2011), η Κύπρος διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7.2%), μετά την Δανία (7.8%). Ο μέσος όρος δημοσίων δαπανών για την παιδεία στην Ε.Ε είναι 5.34% και στην Ευρωζώνη 5.02%.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας βρίσκονται στο 0.91% του ΑΕΠ, όντας υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε (0.86%) και της Ευρωζώνης (0.83%).

Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες της Κύπρου για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης είναι σημαντικά υψηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, πάντοτε αναλογικά με το ΑΕΠ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εδώ η πλήρης έκθεση της Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-13-012/EN/KS-SF-13-012-EN.PDF)

 

 

πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *