Πότε ανακοινώνονται oι βάσεις – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 26 Αυγούστου, το πιθανότερο την Τρίτη 27 του μήνα. Μέχρι τότε μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το «χρηματιστήριο» των βάσεων.

Ωστόσο τα αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα από την επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Γενικά πτωτική πορεία θα διαγράψουν, όπως φαίνεται από την εικόνα των στατιστικών στοιχείων, για μια ακόμη χρονιά οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι πολύ πιθανό ακόμα και η Ιατρική Αθηνών να δει τη βάση της να διαμορφώνεται κάτω από τα 18.500 μόρια. Μοναδική εξαίρεση εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οι Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας και Διοίκησης, που θα δουν τις βάσεις τους να αυξάνονται ελαφρά.

Σε κάθετη πτώση το Πολυτεχνείο

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε Νομικές και Ψυχολογίες, που είναι τα βαθμολογικά ρετιρέ για τις Σχολές των Ανθρωπιστικών Επιστημών, κυρίως λόγω την διασποράς των γραπτών στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, παρά τις καλές επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και με δεδομένες τις οριακά χειρότερες -σε σύγκριση με πέρσι- επιδόσεις των υποψηφίων στα Λατινικά. Στις άλλες Σχολές του πεδίου και στα χαμηλότερα κλιμάκια των βαθμολογιών αναμένεται εξισορρόπηση.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο οι Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές αναμένεται να δουν τις βάσεις τους να έχουν έως και κάθετη πτώση. Οι κακές επιδόσεις στην Φυσική και τη Χημεία, αλλά και στα Μαθηματικά, για άλλη μια χρονιά, θα συνεχίσουν να κρατούν χαμηλά τις βάσεις σε Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές, αλλά και στις Σχολές του 3ου πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές κλπ) λόγω της Χημείας.

Οριακή πτώση στην Ιατρική

Στην περίπτωση των σχολών του 2ου και 4ου πεδίου οι κακές βαθμολογικές επιδόσεις εξισορροπούνται από τις συνθήκες «σχεδόν» ελεύθερης πρόσβασης μιας και οι προσφερόμενες θέσεις είναι οριακά λιγότερες από τους υποψηφίους.

Οριακά πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων στο τρίτο επιστημονικό πεδίο ακόμα και για τα βαθμολογικά «ρετιρέ» των Ιατρικών Σχολών, κυρίως λόγω των δύσκολων θεμάτων και των κακών επιδόσεων στη Χημεία. Βέβαια, οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στην Βιολογία φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην πτωτική πορεία των βάσεων σε όλες τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις πέτυχαν φέτος οι υποψήφιοι για τις Σχολές της Πληροφορικής, καθώς τα θέματα στο μάθημα των Εφαρμογών, που είναι αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές αυτού του πεδίου, ήταν πολύ εύκολα. Ωστόσο, οι κακές επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά και στα Μαθηματικά θα συγκρατήσουν και ίσως πιέσουν προς τα κάτω τις βάσεις στις Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης.

Κρίσιμη παράμετρος είναι και οι αντιστοιχίες γνωστικού αντικειμένου και προγραμμάτων σπουδών περιφερειακών και κεντρικών Σχολών. Τα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων με σίγουρη αντιστοίχιση αντικειμένου με κεντρικά πανεπιστήμια θα έχουν υψηλή ζήτηση από υποψηφίους που είναι επιλέξιμοι για μεταγραφή, κάτι που μπορεί να τα κάνει πιο περιζήτητα και συνεπώς να ωθήσει προς τα πάνω την βάση τους.

newsbreak.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *