Πολιτική Προστασία και αυτοπροστασία

Άρθρο της δημοσιογράφου, Τάνιας Ώττα στο otavoice.gr

Η Πολιτική Προστασία πρέπει να αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Κράτους, διότι πρόκειται για τη  μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι εικόνες της καταστροφής στη Χαλκιδική που κάνουν το γύρω του κόσμου μας κάνουν για άλλη μία φορά να αναλογιστούμε τη σοβαρότητα αυτού του θέματος .  Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι μία απλή δημόσια υπηρεσία, αλλά ένας μηχανισμός άμυνας που θα πρέπει να λειτουργεί συνδυαστικά με την ευθύνη της αυτοπροστασίας των πολιτών.

Η απλή αποστολή μίας ανακοίνωσης μέσω e-mail  δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη. Όταν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και υπάρχει πρόβλεψη κινδύνου για πλημμύρες και πυρκαγιές όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε εγρήγορση πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα φαινόμενα.  Οι πολίτες από τη μεριά τους πρέπει να αντιληφθούν την ευθύνη που αναλογεί στους ίδιους, ως άτομα και ως επαγγελματίες, ώστε να μην παραβλέπουν τις προειδοποιήσεις και θέσουν τον εαυτό τους και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν την εμφάνισή τους ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οφείλονται  σε φαινόμενα έντονης ζέστης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και καταιγίδων που η σύγκρουσή τους μπορεί να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες και χαλαζόπτωση. Όλα αυτά προβλέπονται εγκαίρως από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βγαίνουν έκτακτες ανακοινώσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών όσο και των πολιτών. Η ευθύνη υπάρχει σε όλους μας. Μέσω του διαδικτύου ο καθένας σήμερα μπορεί να ενημερώνεται για τα πάντα. Ακόμη και για τα έκτακτα δελτία καιρού και οφείλει να κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει τον εαυτό του και την περιουσία του, αλλά και να μην γίνει  η αιτία που θα κινδυνέψουν άλλοι άνθρωποι. Η προστασία και η ασφάλεια της περιουσίας μας είναι και δική μας υπόθεση ως ένα βαθμό. Η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, είτε πεζοί είτε με μέσο μεταφοράς, όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα επιβάλλεται. Δεν υπάρχει λόγος να θέτουμε τον εαυτό μας και κυρίως τα παιδιά μας σε κίνδυνο χωρίς λόγο.

Από την άλλη πρέπει να δούμε το θέμα των υποδομών. Εδώ έρχεται η ευθύνη του Κράτους. Κατά πόσο εφαρμόζονται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες όλα όσα λέει η νομοθεσία για τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας  και κατά πόσο γίνονται όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε θέματα υποδομών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερες οι μετακινήσεις στα οδικά δίκτυα, σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε θέματα λήψης μέτρων για την πρόληψη και καταστολή από πυρκαγιές.

Διαβάζοντας τη δήλωση του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κ.  Συνολάκη, συμφώνησα σε όλα όσα αναφέρει.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους κινδύνους που δημιουργούνται ,  κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυροί  άνεμοι και καταιγίδες, από πρόχειρες κατασκευές και παραπήγματα σε σπίτια και καταστήματα, οι περισσότερες αυθαίρετες και άκρως επικίνδυνες. Εδώ πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολίτες από την ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων που τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος και η άνεσή τους, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που δημιουργούνται από αυτού του είδους τις προχειροκατασκευές.

Η εφαρμογή του συστήματος eCall, για κλήσεις έκτακτης ανάγκης μέσω του αριθμού 112, που εφαρμόζεται  σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προχωρήσει και στη χώρα μας. Ακόμη και η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης,  αλλά κυρίως οι τουρίστες, να κάνουν εγγραφή και να μπορούν να δέχονται προσωπικά sms στο κινητό τους τηλέφωνο, στη γλώσσα που επιθυμούν, ώστε να ενημερώνονται για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα εγκαίρως και να φροντίζουν να μην μετακινηθούν  και να είναι σε ασφαλές μέρος.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές. Ας αναλογιστούμε ο καθένας την ευθύνη μας, ως πολίτες και ως έχοντας την ευθύνη διοίκησης μέσω υπηρεσιών του Κράτους  και ας κάνουμε την πολιτική προστασία όχι μόνο προτεραιότητα αλλά τρόπο ζωής.

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *