Παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Επιστήμονες, ομιλητές και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο αναμένεται να δώσουν φέτος το «παρών» στο 2ο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship», που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Οι βασικές ενότητες

Το θέμα του συνεδρίου θα αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικές ενότητες: εκπαίδευση, ακτιβισμός, οικονομία και νομικά – δικαστικά ζητήματα. Ο συντονιστής του συνεδρίου, Διονύσιος Τριτάρης, στην ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας, «Νέος Κόσμος»,  ανέφερε: Στο πρώτο θέμα, την εκπαίδευση, θα εξετάσουμε ποιος είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα. Επίσης, θα εξετάσουμε το ρόλο του Μουσείου, ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Στο θέμα του ακτιβισμού θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσε η παγκόσμια εκστρατεία να βελτιωθεί. Δηλαδή, τι εργαλεία και μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της. Επίσης, θα αναδείξουμε επιτυχή παραδείγματα από το χώρο.

Στην ενότητα της οικονομίας θα εξετάσουμε τον Παρθενώνα – και άλλες αρχαιότητες – στο πλαίσιο της εμπορικά προσανατολισμένης κοινωνίας του σήμερα. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των γλυπτών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα θα εξεταστεί ο ρόλος της δικαιοσύνης στην εκστρατεία της επανένωσης. Δηλαδή, ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη διαδικασία (επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα), μέσω της νομικής οδού…».

Αγώνες για την επιστροφή των Μαρμάρων, από το 1976

Στην Αυστραλία, το όνομα του Εμμανουήλ Κόμινο, έχει συνδεθεί με το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος είναι ο επικεφαλής της πρώτης επιτροπής που δημιουργήθηκε παγκοσμίως για την προώθηση του αιτήματος αυτού. Ο Κόμινο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα απομακρυσμένα γλυπτά του Παρθενώνα το 1976, όταν τα είδε να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Έκτοτε, ξεκίνησαν οι αγώνες του για την επιστροφή των Μαρμάρων στη χώρα μας, με την ίδρυση ειδικής επιτροπής το 1981 και στη συνέχεια της διεθνούς οργανωτικής επιτροπής Αυστραλίας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αντίστοιχες Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία. Το πρώτο κοινό συνέδριο των τριών επιτροπών πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012. Τότε προτάθηκε και η πραγματοποίηση του φετινού, 2ου συνεδρίου των επιτροπών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί και να επεκταθεί.

Διαβάστε επίσης...

Κεραμέως: Σχολεία και δάσκαλοι με αξιολόγηση και στόχους ανά δίμηνο – Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα

Tweet «Η αξιολόγηση είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του …

Θεοδωρικάκος: Έρχονται πανελλήνιες εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

TweetΗ ιθαγένεια θα αποδίδεται στους αλλογενείς έπειτα από πανελλαδικές εξετάσεις κύρους που θα γίνονται δύο …

Άγιος Μάμας: Mωρά φλαμίνγκο για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

TweetΗ Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, στη Χαλκιδική, μας επιφύλαξε φέτος μία εξαιρετική έκπληξη, καθώς φιλοξενεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *