Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

@stefanostsitsipas98

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο και έχει τις ρίζες της σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Παρότι όμως θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο, τα επίπεδα παχυσαρκίας στις εν λόγω χώρες, αυξάνονται.

Για τα παιδιά στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή είναι νεκρή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).  Αναφέρει μάλιστα ότι είναι πιθανότερο να καταναλώνουν ψάρια, ελαιόλαδο και ντομάτες τα παιδιά στη Βόρεια Ευρώπη παρά εκείνα στη Νότια Ευρώπη.

Απόδειξη ότι στην Κύπρο, το 43% των παιδιών ηλικίας 9 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά ξεπερνούν επίσης το 40%.

Τα γλυκά, τα πρόχειρα φαγητά και τα ζαχαρούχα ποτά έχουν πλέον αντικαταστήσει την παραδοσιακή διατροφή η οποία είχε βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο, δήλωσε ο Δρ Μπρέντα, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του WHO. Τρώνε σνακ και γλυκά, καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπος στο φαγητό τους και δεν κινούνται αρκετά. «Η σωματική αδράνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που προκαλούν την παιδική παχυσαρκία στις χώρες της νότιας Ευρώπης», ανέφερε.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στην Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική στροφή των παιδιών στον αθλητισμό. Σ’ αυτό, έχει προφανώς συμβάλλει η επιτυχία που γνωρίζει ο Στέφανος Τσιτσιπάς και φήμη που έχει δημιουργήσει. Όχι μόνο στον κόσμο του τένις, αλλά και στον παγκόσμιο αθλητισμό, όλοι θαυμάζουν τις εκπληκτικές αθλητικές επιδόσεις και την ακεραιότητά του. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η bwin στο αφιέρωμά της για τον Στέφανο Τσιτσιπά «Ο κόσμος του τένις υποκλίνεται στο ταλέντο, τη μαχητικότητα και το πάθος του». Μάλιστα ο Στέφανος χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητά του για να ενθαρρύνει τους νέους να αγαπήσουν το σώμα τους, και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ειδικά επιλέγοντας το τένις, θα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία:

Φυσική Ανάπτυξη

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτονώσει ένα παιδί την ενέργειά του, αφού το τένις περιλαμβάνει πολύ τρέξιμο, γρήγορες κινήσεις, και τη χρήση ολόκληρου του σώματος. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης του σώματος είναι αναπόφευκτη, όπως και η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, πράγμα που σημαίνει, υγιή παιδιά.

Ψυχική Ανάπτυξη

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, επειδή το τένις απαιτεί εγρήγορση και τακτική σκέψη, θα μπορούσε να δημιουργήσει “νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο, οδηγώντας έτσι στην, δια βίου, συνεχή ανάπτυξη του”. Με άλλα λόγια, κινητικές δεξιότητες και συντονισμό εγκεφάλου-σώματος.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Με τη βελτίωση της σωματικής δύναμης, της ευελιξίας, της ισορροπίας και των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, το τένις βοηθάει τα παιδιά να διαπρέψουν και σε άλλες δραστηριότητες εκτός γηπέδου. Ακόμα σημαντικότερο, ένα υγιές παιδί με καλή φυσική κατάσταση έχει ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα που θα το βοηθήσει να καταπολεμήσει τις παιδικές ασθένειες και τη γρίπη που «συχνάζουν» στις σχολικές αυλές.

Κοινωνικότητα και διασκέδαση

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για τα οφέλη του τένις για την υγεία, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό πως η ομαδική εργασία και η συντροφικότητα μεταξύ των παικτών, καθιστούν το τένις ένα κοινωνικό άθλημα που οδηγεί στην απόλαυση.

Διαβάστε επίσης...

Σήμερα η έναρξη – Πανελλήνιο και Διεθνές Συνέδριο «Εκπαιδευτικοί & Εκπαίδευση STE(A)M» STE(A)M educators & education

TweetΑίτηση Συμμετοχής : https://bit.ly/3rC95je   | Φόρμα συμμετοχής Ειδικές Συνεδρίες: https://bit.ly/3sSKeZ5 | Στατιστικά Αιτήσεων   Εγγραφές για παρακολούθηση …

Καμία πρόβλεψη σύστασης νέων οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών – Αναφορά στη Βουλή

TweetΑναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος …

Σήμερα εξετάζεται το άνοιγμα παιδικών σταθμών και φροντιστηρίων

TweetΣήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να συζητήσει τόσο το ενδεχόμενο άνοιγμα των παιδικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *