Ο ξεχασμένος τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στη Λάρισα και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων

Ο τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας και το δημοσίευμα της «Ε», της 11ης Ιανουαρίου του 1966 για την ανακομιδή και ταφή των λειψάνων του

Στον ευπρεπισμό του τάφου του μεγάλου Δασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Κούμα, που βρίσκεται στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας, προχωρά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας», με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων στη μνήμη του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαποστόλου μιλώντας στην «Ε», αποκαλύπτει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του τάφου στη Λάρισα. Το έργο του Λαρισαίου συγγραφέα Βαγγέλη Κολώνα «Η πολιτεία της σιωπής» στάθηκε η αφορμή να το ανακαλύψει και άμεσα ξεκίνησε τις ενέργειες, ώστε ο τάφος να καθαριστεί και να συντηρηθούν τα μάρμαρά του. Μάλιστα ήδη έχει προγραμματιστεί ο Σύλλογος να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του στις 7 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου του 1965 έγινε ανακομιδή των οστών από την Τεργέστη στη Λάρισα. Ο Κωνσταντίνος Κούμας είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Τεργέστη, όπου και πέθανε το 1836 σε ηλικία 59 ετών.

Επίσης, ο Σύλλογος διοργανώνει και ημερίδα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 6:30 μ.μ στο Επιμελητήριο Λάρισας για τη ζωή και το έργο του Διδασκάλου του Γένους με εισηγητές τους κ. Κων/νο Σπανό, δάσκαλο και εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» και τον Κων/νο Πάνο, φιλόλογο – ερευνητή.

«Δεν γνώριζα όπως και πολλοί Λαρισαίοι πιστεύω, ότι υπήρχε ο τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στη Λάρισα. Ο Σύλλογός μας φέρει το όνομά του και ο ευπρεπισμός του τάφου του είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του Λαρισαίου μεγάλου διδασκάλου του γένους, μιας από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες του τόπου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ιστορικό αρχείο της «Ε» η είδηση της ανακομιδής και ταφής των λειψάνων του Κωνσταντίνου Κούμα, φιλοξενήθηκε αρκετές φορές στις σελίδες της τον Δεκέμβριο του 1965 και μάλιστα στο φύλλο της Τρίτης 11 Ιανουαρίου του 1966, στο πρωτοσέλιδο κυριαρχούσε το ρεπορτάζ της ταφής στη Λάρισα που έγινε Κυριακή 9 Ιανουαρίου 1966. Τίτλος «Μεγαλοπρεπείς Εκδηλώσεις επί τη ανακομιδή και ταφή των λειψάνων του Κ. Κούμα. Η Λάρισα ξεπλήρωσε το μέγα χρέος της». Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, παρά τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα με θερμοκρασία 15 βαθμούς υπό του μηδενός, την πομπή των λειψάνων από τον Άγιο Αχίλλειο στο Παλαιό Κοιμητήριο ακολούθησε λαοθάλασσα από τη Λάρισα και τα γύρω περίχωρα. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Κούμας θάφτηκε στη Λάρισα με τιμές αντιστράτηγου.

 

Ν.ΠΟΛΥΓΕΝΗ

eleftheria.gr

Διαβάστε επίσης...

Απεβίωσε ο εθνικός ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης

TweetΈφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Ιάκωβος Τσούνης, εφοπλιστής και …

Ε. Στυλιανίδης: Έρχονται τα Πειραματικά σχολεία στη Ροδόπη

Tweet Αρωγός και για την δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου στον Δήμο Κομοτηνής δηλώνει ο βουλευτής Ανδρέας Αγελαρίδης …

Self-tests: επιστροφή όλων στο σχολείο με ασφάλεια

TweetΟι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τον κορωνοϊό σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *