Ο απεργιακός πυρετός στην Παιδεία καλά κρατεί

Συνεχίζουν οι καθηγητές, 48ωρη από αύριο οι δάσκαλοι, κλιμακώνουν την αντίδρασή τους οι διοικήσεις των ΑΕΙ για τη διαθεσιμότητα των 1.349 εργαζομένων

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

43Ο αναβρασμός στην εκπαίδευση συνεχίζεται. Οι καθηγητές συνεχίζουν με 48ωρη απεργία, σήμερα κι αύριο, οι δάσκαλοι με 48ωρη, Τρίτη και Τετάρτη, και στάση εργασίας σήμερα, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια κλιμακώνονται. Οι διοικητικοί συνεχίζουν με νέα πενθήμερη, πανεπιστημιακοί και φοιτητές συντασσόμενοι ανανεώνουν τις δικές τους απεργιακές προτάσεις, το ίδιο και οι διοικήσεις με τα λουκέτα διαμαρτυρίας, ενώ οι πρυτάνεις από την Παρασκευή επιδίδονται σ’ έναν αγώνα ματαίωσης των σχεδίων για τη διαθεσιμότητα των 1.349 εργαζομένων στα ΑΕΙ. Σήμερα, συναντούν τους επικεφαλής των αριστερών κομμάτων, προγραμματίζουν νέα έκτακτη σύνοδο και ετοιμάζουν τις προσφυγές στο ΣτΕ.

 

Οριακά έχασε η πενθήμερη

 

getFile.jpg88766Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει βούληση ισχυρή. Το μέτωπο παραμένει ανοιχτό. Η συνέχιση με πενθήμερη απεργία ήταν η κυρίαρχη πρόταση στη μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών οργανώσεων (ΕΛΜΕ) που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Με οριακή διαφορά από την απαιτούμενη πλειοψηφία δεν πέρασε, αφού υπερψηφίστηκε από το 65,7% του σώματος ενώ το καταστατικό απαιτεί την αυξημένη πλειοψηφία του 66,6%. Πρόκειται για διαφορά ελάχιστων ψήφων, αφού συγκεντρώθηκαν 284 έναντι των απαιτούμενων 288 ψήφων.

 

Η πλειονότητα των ΕΛΜΕ, δηλαδή οι 56 από τις 85, είχαν ψηφίσει 5νθήμερη απεργία, αλλά ο αριθμός τους δεν αντιστοιχεί στα 2/3. Η ολομέλεια αποτέλεσε τον καθρέφτη πολλών τοπικών οργανώσεων αφού και σ’ αυτές η πρόταση για πενθήμερη είτε δεν πέρασε για ελάχιστες ψήφους είτε ήταν περίπου στα ίδια με τις προτάσεις (των άλλων παρατάξεων) για 48ωρη. Σε μερικές δεν ελήφθη καν απόφαση, γεγονός που οδήγησε σε λευκή ψήφο στο πλαίσιο της ολομέλειας. Ο κλάδος βράζει και αυτό δεν κρύβεται.

 

Κατόπιν όλων αυτών, στην ολομέλεια προτάθηκε και υπερψηφίστηκε συντριπτικά (82%) η 48ωρη απεργία, σήμερα κι αύριο, η οποία γίνεται τριήμερη, αφού οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, αύριο Τρίτη -ημέρα γενικής απεργίας- και Τετάρτη.

 

Στον ίδιο βηματισμό οι δάσκαλοι που –όπως και την προηγούμενη εβδομάδα– συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, η ΔΟΕ προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα, μεταξύ 11.30 και 15.00, ώστε να διευκολύνει όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 12.30.

 

Την Τρίτη οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις ώστε να διαμορφωθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων και θα ακολουθήσει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 14.00 στα Προπύλαια.

 

Θυμός και οργή στα ΑΕΙ

 

Στα ΑΕΙ το κλίμα έχει οξυνθεί. Η ρουλέτα με τις διαθεσιμότητες που έπαιξε το υπουργείο μέσω των διαρροών για δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή -ανεβοκατεβάζοντας τους αριθμούς των εργαζομένων ανάλογα με τις αντιδράσεις-, κορύφωσε την ένταση και τον θυμό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμη και μετά τη σταθεροποίηση της μπίλιας στους 1.349 υπαλλήλους την Παρασκευή αργά το απόγευμα (από 1.655 το πρωί της Πέμπτης) και τη μείωση των προς διάθεση εργαζομένων (κυρίως στα κεντρικά ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, που στην πρώτη εκδοχή έχαναν το μισό τους προσωπικό), το υπουργείο συνέχισε το άχαρο παιχνίδι.

 

Αλλωστε, αν του έδιναν συγχαρητήρια για τη μείωση που κατάφερε, θα τα δεχόταν. Με νέες διαρροές, λοιπόν, ο αριθμός των αναγκών ανέρχεται σε 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Δηλαδή, από τους 1.349 θα γλιτώσουν οι 646, αφού αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν –λέει από καιρό- από τους προ διάθεση, στο πλαίσιο της δια-ιδρυματικής κινητικότητας. Μένουν 703 εκτός. Τι είναι στο σύνολο 7.670 των εργαζομένων στα ΑΕΙ; Ας βάλουν πλάτη κι αυτοί, όπως αρέσκεται να λέει το υπουργείο κάθε φορά που σαρώνει ένα κλάδο.

 

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, οι διευθυντές των Ινστιτούτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) Κρήτης, με ανακοίνωση, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους που εντάσσονται σε διαθεσιμότητα και τη συμπαράταξή τους στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

http://www.efsyn.gr/?p=118516

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *