Ούτε ένας δάσκαλος για τα Ελληνόπουλα στην Ιορδανία

Εναν δάσκαλο που θα καταφέρει να εμπνεύσει στα εγγόνια τους αγάπη για την Ελλάδα και θα βοηθήσει τον ελληνισμό να κρατηθεί ζωντανός ζητούν οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Ιορδανία. Πρόκειται για τα μέλη του Συλλόγου Ελληνίδων Ιορδανίας που βλέπουν το σχολείο τους με τους περίπου εκατό μαθητές να μην έχει ξεκινήσει ακόμη τα μαθήματα για τη φετινή χρονιά, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού.

Η ανάγκη για τη δημιουργία του Συλλόγου Ελληνίδων Ιορδανίας προέκυψε τη δεκαετία του ’80, όταν στην αραβική χώρα έφτασαν πολλές νέες γυναίκες με μικρά παιδιά, τα οποία χρειάζονταν να πάνε σχολείο και να μάθουν για την Ελλάδα. Το 1989, μετά τις προσπάθειες του συλλόγου στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εξωτερικών, το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, ενώ το 1995 ο Σύλλογος Ελληνίδων Ιορδανίας απέκτησε επίσημη υπόσταση και καταστατικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το μέλος του συλλόγου Φλώρα Βάρναλη, οι περισσότερες Ελληνίδες βρέθηκαν στην Ιορδανία μετά τον γάμο τους με Ιορδανούς και Παλαιστινίους, οι οποίοι αποφοίτησαν από ελληνικά πανεπιστήμια. Ο αριθμός τους, μαζί με τα παιδιά τους, αγγίζει τα 350 άτομα.

«Τα παιδιά μας μιλάνε τέλεια την ελληνική γλώσσα και πολλά πήραν το πτυχίο ελληνομάθειας. Τώρα σειρά έχουν να καθίσουν στα θρανία τα εγγόνια των γυναικών του συλλόγου, που είναι περίπου εκατό. Τα παιδιά των παιδιών μας είναι κατά το 1/4 ελληνόπουλα, αν η μάνα είναι Αράβισσα, όπως είναι η γυναίκα του γιου μου, που δεν τους μιλάει μιλάει ελληνικά, τους μιλάει στη γλώσσα της» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Βάρναλη, που έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και ζει στην Ιορδανία τα τελευταία 30 χρόνια.

 

madata.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *